söndag 29 juni 2008

Omoget av Expressen

Riksdagsledamöternas epostbrevlådor fylls nu med automatiska mejl om FRA-lagen. Det är Expressen som på sin hemsida erbjuder sina läsare tjänsten att skicka ett standardbrev till alla riksdagsledamöter som röstade ja eller lade ned sin röst i förra veckans omröstning. För närvarande kommer mejlen in i en takt av runt 200 i timmen. Konsekvensen av denna "service" är troligen endast att ett antal andra mejl riskerar att drunkna i bland "Expressenmejlen". Jag har svårt att tro att någon riksdagsledamot tar något större intryck av alla dessa opersonliga mejl. Jag undrar hur de tänkte på expressenredaktionen innan de sjösatte den här idén? Den här typen av tilltag riskerar endast att leda till att riksdagsledamöterna blir mer försiktiga att öppet redovisa sina kontaktuppgifter vilket vore olyckligt. För egen del funderar jag på att skicka svar till alla mejlande.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt mailen lär inte hjälpa..

Bättre att omringa politikernas hem.

ogooglad sa...

Jag tycker det är omoget att som politiker gnälla för att man blir kritiserad när man genomför en lag som folket är emot.

Dessutom är det omoget att mobba folk så att de röstar som man vill. Eller omoget vet jag inte, kanske kriminellt är ordet jag sökte.

En annan omogen sak är att använda argument som, ni förstår inte, vi är snälla, folket har missuppfattat, det finns ju bra argument men de har inte kommit fram och blablabla...

Ni är för faan politiker. Er huvudsyssla är att kunna argumentera. Ingen har presenterat ett bra argument för FRA-lagen. Man blir ju smått nervös när inte ens ni som skall kunna detta med argumentation klarar att försvara skiten.

Anonym sa...

Visst kan man tycka att det är onödigt att mailbmba riksdagen. Men hur ska vi, folket annars låta våra FOLKvalda förstå hur illa detta är och hur förbannade vi är. Vi kanske ska lägga ut alla privata uppgifter om riksdagsledamöterna på nätet eller spionera på er dygnet runt med kameror och lägga ut på nätet så att ni själva får kännna på er egen medicin? Vi vill inte ha denna avlyssning.

Läs gärna Lars Berges kolumn i dagens SVD. läsvärd onekligen.

Göran Pettersson sa...

Till ogooglad:

Du verkar att ha missuppfattat mitt inlägg. Jag tycker inte det är omoget att allmänheten skickar mejl till mig där de framför sina åsikter. Jag tycker att det är bra. Det jag tycker är omoget är när Expressen bidrar till mejlbombning med ett enda mejl i miljontals exemplar. Denna mejlbombning gör att de vanliga protestmejlen från medborgarna riskerar att försvinna i hanteringen.

Göran Pettersson sa...

Till anonym:
Ett bättre sätt att påverka är att skriva ett mejl med dina egnas synpunkter. Att skicka en miljon exemplar av samma mejl tror jag inte gör särskilt starkt och framförallt inte positivt intryck. Jag tycker mer att detta verkar vara ett PR-trick från en tidningsredaktion som vill ha uppmärksamhet för sin egen tidning.

Anonym sa...

Expressen initiativtagande är en bra hjälp för gemene man att skicka sin protest till alla berörda ledamöter samtidigt.

Om ni verkligen bryr er om väljarnas åsikter och vill ta del av dessa gör det då möjligt med distributionslistor att samtliga ledamöter kan nås med våra egna synpunkter i en knapptryckning.

Ni kontaktar väl inte varje väljare för sig med era argument när ni debatterar en fråga, ni väljer kanaler som når många samtidigt. Av vilken anledning är det fel att vi väljare nyttjar samma metoder?

Det må vara jobbigt och tråkigt med tusentals standardmail men det är nu er skyldighet att ta reda på vilka egna åsikter som ligger bakom dessa för alla kan inte ha valt att trycka på sänd knappen för det var sååååååååå roligt. Vilket förakt!

sedan är det ganska cyniskt att jämföra protestmailen med SPAM. Det är ju inte Viagra som marknadsförs utan det är höga rop: STOPP! VÄLJARNA VILL INTE HA FRA LAGEN!

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Det är bra vi som riksdagsledamöter får till oss olika viljeyttringar från väljarna. Det kan vara uppvaktningar, namninsamlingar, demonstrationer etc. Men att skicka en protestlista med cirka 20000 namn i form av 3 miljoner enskilda epostmeddelanden tycker jag är oansvarigt. Jag vet att det är oförsiktigt att säga det som politiker. SvD:s ledarblogg har redan ondgjort sig över att vi riksdagsledamöter klagar på sättet som Expressen har skickat över samma mejl i tre miljoner ex. Men jag tänker inte böja rygg i den frågan heller. Om man går utanför bloggarna och ledarredaktionerna så är jag rätt övertygad om att man kommer finna stöd för min uppfattning om att mejlbombningen var exempel på ett omoget agerande. Skulden för detta ligger inte på dem som fyllt i formuläret utan på Expressen.

Radikalen@live.se sa...

Hur kan du som folkvald politiker påstå att detta skulle vara omoget? Skulle det vara mer moget om alla skrev ett përsonligt brev och lade på lådan? Jag tycker inte heller att detta är det bästa sättet att protestera på, men i brist på andra, får ju folk göra vad dem kan. För deras folkvalda representanter lyssnar ju uppenbarligen inte på sina väljare.
DET kalla jag omogenhet. För min del hoppas jag på att några toppar inom näringslivet, journalistkåren, polisen samt rättsväsendet går samman i en enad front mot de här dumheterna.

Anonym sa...

Ja, det är ju sant. Vi skulle ha använt oss av sms istället. Den signalen eller vibrationen brukar vara mer frustrerande än "you've got mail" signalen.

Anonym sa...

När medborgarna protesterar mot en lagstiftning så kallar du det för "tilltag".
Det säger mycket om ditt demokratiska sinne.
Skall vi "näpsas" efter "tilltaget?
Thomas

Anonym sa...

Jag skrev ett e-mail som svar till ditt mail och har ingen större lust att upprepa all min kritik till den nya lagen. Jag är Svensk medborgare men bor i Canada och kan se att ert snokande i andras mail och telefonsamtal är i George Bush anda. Det verkar som om ni försöker göra Sverige till en polis-state. Kurt.

Unknown sa...

Göran !
Du tycker det är omoget av Expressen att ge oss vanliga dödliga denna hjälp att bli hörda?
Men snälla Göran, kom ner till verkligheten någongång.
Du har väl förstått att det var ett präktigt klavertramp av er moderater att rösta igenom denna FRA lag? Du har väl förstått detta? Det hoppas jag innerligt.
Ni riksdagsmän, där du är en av dessa, lever på fullständigt molnfri höjd , högt över dina s.k väljare. Det är bara skitsnack att säga att ni lyssnar, för gjorde ni verkligen det, skulle det inte ha kommit som du sa 35 000 mail till dig. Detta tycker du är ett problem...det kommer så många mail..?? Men vi är ju upprörda över det ni har gjort. Därför komemr det mail. Och nu får ni prioblem med att 'städa' i era maillådor. Så tråkigt, att vi väljare har stökat till det för er. Detta är ju det enda sättet vi har att få er att lyssna. Tydligen har varken du eller din partiledare Fredrik Reinfelt förstått orsaken till detta uppror. Jag har alltid röstat Moderat. Det är definitivt slut på det nu. Aldrig mera något parti, som röstade för FRA lagen, utan bara personröst på den enda inom Alliansen,som vågade stå för sina åsikter, som ni andra inte vågade.
Jag går dessutom ur Moderata Samlingspartiet. Ett parti som på det grövsta har svikit mej och tusentals andra. Ni kommer aldrig att fatta vad ni har gjort, så det är meningslöst att försöka förklara för er. Men att det skickas 5,5 miljoner mail till er alla som röstade FÖR FRA lagen, det kan ni inte begripa varför. Jo, naturligtvis har vi vanliga missuppfattat det hela...
Tack för mej Göran och Moderaterna
M.v.h
Lars Sime, Stockholm

Anonym sa...

Hej!
Jag tycker att det är lite omoget samt intressant av en "politiker" som du , vilkens uppgift är att lyssna och att vara lyhörd. Det är bla därför jag med många andra betalar ditt arvode med förmåner.
Det jag vänder mig som Moderat (snart fd) är att de risker som finns med FRA och att upphäva journalisternas källskydd. Vem i framtiden vågar tipsa om oegentligheter mot statenm,polikter mm? ,då tel och datatrafik kommer kunna loggas. Jag hade för mig att inskränkningar i grundlagen (tryckfrihet) kräver två riksdagsbeslut under två olika perioder. Att ni/vi moderater döper om det hela, samt lägger omröstningen samtidigt som EM Sverige-Spanien (maximalt mediabrus) är helt osannolikt.
En annan risk är när vi skickar konfidentiell företags information offerter mm. Skulle någon av de lärare som jag och Beatrice (Ask) samt Sven Otto (Littorin) hade under MUF tiden,
kommit med ett påstående att Moderaterna i framtiden skulle ställa sig bakom ett sådant förslag - de flesta av oss tagit det som ett sätt att "väcka" publiken.
Hoppa att ni kommer tillbaka på banan
HL Muf Östergötland

Anonym sa...

det är ju skitbra att den moderna teknologin för en gångs skull används som ett kraftigt medel för att demokratisera samhället i stället för att bara erbjuda dig tusen olika sätt att köpa en massa onödiga prylar på.
men det kanske du också tycker? du är bara ledsen att du inte fick PERSONLIGA brev. men många av oss som mailat känner ju inte dig, vi vet bara att du sitter på en maktposition och vi vet vad du röstade för och det är det vi protesterar mot. hade vi varit intresserade av din person, hade vi kanske skickat ett personligt, rosendoftande och handskrivet brev. nu är inte så fallet, vårt missnöje är politiskt och inte personligt. men det är väl bekvämt för dig att avfärda och avpolitisera tusentals mail på det viset.

Anonym sa...

Såna tillgrepp får man räkna med när man beslutar om lagar ovanför huvudet på de man representerar!

En av anledningarna att så många valt att välja Expressens mejl, är att det är enkelt och tar lite tid!
Ta till dig kritiken - de som använt Expressens mejl tycker att lagen är fel! Attt de sedan inte har tid eller möjlighet att själva formulera sin kritik är av sekundär betydelse.

Anonym sa...

Man kan argumentera hur länge som helst för denna lag och motivera i all oändlighet... Men du kommer inte runt att du röstat fram ett kontrollsammhälle. Hoppas murarna snart rasar igen....

Vänligen
Stefan

Anonym sa...

Tack för ditt mail.

Det är inte vi som inte förstått, det är du som inte förstår att vi inte vill bli övervakade, avlyssnade, utlämnade till någons godtycke, det är som att jag satt utanför din dörr och öppnade dina brev, läste dom, klistrade igen dom som inte innehöll något "skadligt", det är precis det du gör mot oss. Brev som brev, nästa naturliga steg är att säpo får göra det, ser du inte faran!!!

Anonym sa...

Omoget måhända, men i alla fall inte OLAGLIGT, som er kära lag är!

Jag har inte lyckats hitta ETT enda hållbart argument för FRA-lagen. (Upplys mig gärna om jag har fel)
Att påstå att man inte behöver oroa sig om man har "rent mjöl i påsen" är det mest skrattretande argumentet av dem alla. Att ni redan glömt(?)70 talets åsiktsregistrering är skrämmande. Om ni vill avlyssna er egna väljare känner jag att video/tele/data övervakning av de "folkvalda" är av ett mycket större publikt intresse.
Det kunde ju vara nyttigt att veta vad ni planerar nästa gång ni ignorerar folkets vilja....ni har väl "rent mjöl i påsen" eller..?

En gång moderat, ALDRIG mer!

www.stoppa-storebror.se

Anonym sa...

Big Brother-samhälle, här kommer vi!

Och du kan snart läsa våra SMS, Mail.. Ja, allt!

Ha det så roligt i kostymen

/TPB-Cym

Anonym sa...

Se dig om efter ett nytt jobb Göran. Du blev invald av oss, dina väljare. Vi alla ångrar detta tilltag nu efter din JA röst till FRA..

Anonym sa...

Hej!
Stor förvåning, det är ordet för dagen.. jag öppnar min mail och upptäcker att jag fått mail från TVÅ olika politiker, som båda "klagar" över att jag skrivit under och skickat expressens nejmail ang FRA.
Roger Tifensee (C) tycker att det är synd att jag inte skickar personliga mail istället för expressens dåliga/felaktiga mail. därefter ett mail från Göran Pettersson som också "klagar"..

Hmm... Tro det eller ej, men jag SKICKADE FAKTISKT PERSONLIGA MAIL till 3 st riksdagsledamöter med en uppmaning om att de skulle rösta nej till FRA!! (dem har jag inte fått svar ifrån).
OCH jag har läst, lyssnat och letat efter hur mycket info som helst ang FRA-lagen och därefter bildat mig en uppfattning; NEJ TACK!!
Käre Göran Pettersson, vissa av oss vanliga dödliga är faktiskt lika eftertänksamma som Ni politiker är. ;-)
Mvh Maria W