måndag 9 juni 2008

Varning för ineffektiv detaljstyrning!

Idag är det måndag och då är statsminister Fredrik Reinfeldt regelmässigt på besök i en verksamhet någonstans i Sverige. Denna måndag var det äldreboendet i Distansgatan i Borås som fick besök. I samband med besöket passade statsministern på att ge en hint om den kommande budgetpropositionen. Det blev enligt min uppfattning tre rätt och ett fel. Här kommer statsministerns recept för bättre äldreomsorg samt mina kommentarer därtill.

- Mer resurser (Instämmer, troligen ett rätt starkt samband under förutsättning att man även genomför de övriga punkterna.)
- Större frihet för personalen (Viktig punkt för att erhålla ökad effektivitet men också för att höja yrkets attraktivitet.)
- Effektiviseringar (Nödvändigt för att både kunna höja kvaliteten och lönerna.)
- Tuffare kontroll av vart pengarna från staten tar vägen (Troligen välment men ändå fel. På samma sätt som det är viktigt att ge personalen större frihet ska kommunerna antingen ges frihet eller fråntas ansvaret för äldreomsorgen. Systemet med riktade bidrag leder till en bidragsmentalitet hos kommunerna. Spåren förskräcker med Persson- och Wärnerssonpengar. Ett system som möjligen kunde motverka bidragsmaximerandet vore att införa en statlig äldrepeng som följer individen.)
SvD

––––––––––––––––––––
Jag hoppas att du lyssnar på den politiska talradion och lägger din röst för oss i omröstningen om Svenska Podradiopriset. Du finner mer information om programmet och omröstningen i kolumnen till höger. Alla tidigare avsnitt av programmet finns lagrade på http://dinledamot.libsyn.com/

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan du för tydliga "Spåren förskräcker med Persson- och Wärnerssonpengar."?

Efter 15 år i hälso - och sjukvården som undersköterska är min slutstas att de som har det ekonomiska ansvaret ska vara hårt kontrollerade. Enligt min personliga erfarenhet är de är inkompentena.

Min erfarenhnet är att vård personal arbetar under så pass eknomisk knapphet t.ex. på en arbetsplats fanns det inte resuser till papper och pennor för olika former av dokumentaion. Pennor och papper är hård valuta här, sade en undersköterska.

Hade den personal som har det ekonomiska ansvaret över hälso - sjukvården gått i till sjukhus, äldreboende sett verklighen hur illa det är. Då hade det sett helt annorlunda ut. Dessutom verkar det som att det finns ett synsätt att det är för "dyrt" att driva vård för de äldre. Hur kan det vara för dyrt att vårda de människor som har byggt upp det svenska världfärd samhälle?