måndag 23 juni 2008

Underläge i halvtid

Det börjar närma sig halvtid i mandatperioden. Läget i väljaropinionen är förvånansvärt stabilt. Oppositionen har enligt den senaste synovatemätningen en ledning över Alliansen med drygt 16 procentenheter. Tidigare mätningar från SCB och Sifo har visat på liknande resultat. Vi har alltså ett rejält underläge att ta igen i andra halvlek. För att Alliansen ska vinna valet 2010 måste vi vinna över cirka 450000 väljare från vänsterblocket. Det är en tuff uppgift men ingen omöjlighet. För att detta ska lyckas är det viktigt att Alliansen förstärks. Det kommer kräva att alla allianspartierna håller igen på egna utspel och agerar som ett sammanhållet regeringsalternativ. När vi kommer närmare valet så kommer väljarnas intresse för statministerkandidaterna och regeringsalternativen att öka. Det kommer då att bli svårare för socialdemokraterna att gömma sig bakom allmänna formuleringar.

Alla nu redovisade mätningar har genomförts innan debatten om FRA kulminerade. Det ska bli intressant att ta del av de kommande mätningarna. Om man skulle tro de många kommentarerna jag fått via e-post så skulle vi få dramatiska förändringar av opinionsläget. Mitt eget tips är att väljarströmmarna kommer att vara marginella.

DN SvD

__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

För att den så kallade alliansen ska vinna valet krävs antingen att a) centern sitter kvar i riksdagen b) ni samarbetar med de nazionella som tyvärr garanterat kommer in. Det första vore ett mirakel, det andra inte särskilt oväntat.

Svenska folket minns dagen ni tog friheten ifrån oss. Jag och massor med mig kommer att stå på era valmöten och påminna om hur ni införde Lex Orwell utan minsta skam i kroppen.

Anonym sa...

Du verkar inte bry dig om sd, eller?

Anonym sa...

Till kommunisten "nicklas eriksson":

"de nazionella"? Påstår du att det finns nazister i sd som är ett Israelvänligt parti som har väljare och politiker med judisk samt vissa vars släktingar som har suttit i koncentrationsläger? Jag tycker att du ska förklara dig och dina grumliga åsikter istället för att gömma dig undan på olika vänsterextrema bloggar. Varför kallade du exempelvis Dragan Klaric (sd) för "husneger"? Vilken människoskyn har du egentligen? Det är skrämmande att sådana personer som du får husera fritt.

Leif Ekstedt sa...

Allianspartierna bör arbeta som en allians som jag tidigare uttryckt till partiet. Men anslaget till de många utspelen från partierna var väl när (m) började slicka i sig av framgångarna och tala om m som det enda och rätta. Följden blev att vi fick bakstötarna i halsen ,Ulrika,försvaret, m m .
FRA skall vi inte tala om.
Läs Johan Ingerö(F) blogg -han är vildsint men sprider problem omkring sig. Unga moderater måste åtmintonne behålla MODE-t