måndag 9 februari 2009

Vårda den transatlantiska länken

Idag presenterade den förre norske försvars- och utrikesministern Thorvald Stoltenberg sina förslag till ett nordiskt säkerhetssamarbete. Kommentarerna har varit i stort sett positiva. Vad det är viktigt att inte tappa bort i detta nordiska rus är vikten av att vi inte isolerar och regionaliserar vår säkerhet. Även om de nordiska länderna fördjupar sitt samarbete så måste den transatlantiska länken vårdas och helst förstärkas. När det kommer till reell militär förmåga så spelar de nordiska länderna och USA i helt olika divisioner. Att Sverige och Finland genom ett fördjupat nordiskt samarbete till del kan åka snålskjuts på Norge och Danmarks Natomedlemskap är bra. Det är dock viktigt att deras lina västerut inte försvagas.

SvD SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sveriges och Nordens modernaste och dyraste jaktplan någonsin och ingen ville ha detta plan trots rabatter och mygel i all oändlighet.Norge köpte Amerikanskt för den goda sakens skull där Finland sedan länge förstått att när det kniper är man som starkast ensam där lilla Danmark skaffade sig en stor stark Amerikansk vän.Nu ska man ha detta plan till att patrullera en isklumps ö långt ute i havet.Ja vad gör man när man gått på pumpen med en av tidernas största satsningar och återigen finner att det blåser kallt i världen och lilla Sverige förmodligen aldrig kommer att få en tredje chans i dessa möjliga Världskrig som kommer och går bland mänskligheten.Jo,vi fortsätter att prata på som vi alltid har gjort i detta land medan allt förfaller till ruiner.

Pelle

Anonym sa...

Mitt i prick Göran!
Du lyckades beskriva regeringens försvarspolitik med ett enda ord, nämligen en önskan om att åka snålskjuts på andra länders försvars och säkerhetspolitiska åtagande. Varför tror du finnarna är minst sagt ointresserade av en säkerhetspolitiskt samarbete med Sverige? Vi har inget att erbjuda dem. Åtta lättbeväpnade bataljoner "skolpoliser" är inget som lär förbättra finnarnas chanser att försvara sig om ryssen kommer.
Åtta bataljoner kan inte ens försvara de centrala delarna av Stockholm. Om det vore så att jag bodde i Helsingfors hade jag skrattat åt galenskapen.

Göran Pettersson sa...

Till Anders:
Varifrån har du att finnarna är ointresserade av ett säkerhetspolitiskt samarbete? Sverige och Finland lägger satsar idag i stort sett lika stor andel av respektive lands BNP på försvaret. Den svenska budgeten är därigenom avsevärt större. Man kan ha synpunkter på vad vi får för våra försvarspengar i Sverige och vilken långsiktig nivån anslaget bör ligga på.

Anonym sa...

Finlands president säger sig inte hysa något vidare förtroende för den svenska försvarsviljan...

Om jag skulle vara konspiratoriskt lagd, skulle jag misstänka att det ligger en hund begraven bakom de nya moderaternas försvarspolitiska inriktning. Jag skulle misstänka att man genom att avmilitarisera landet, vill tvinga in Sverige i NATO med motiveringen att vi inte längre kan försvara oss själva. För något år sedan raljerade ett nyhetsankare i Rapport över att den dåvarande president Bush sagt att Sverige inte hade något försvar...det skulle vara god ton att be honom om ursäkt.