lördag 29 januari 2011

Premiär för Försvarsradion

Jag har tidigare uttalat att jag under den här mandatperioden ska ta en aktivare del i den försvars- och säkerhetspolitiska debatten. Som ett led i detta har jag dragit igång Försvarsradion. Försvarsradion är en internetbaserad kanal i vilken jag tänker sända samtal runt försvars- och säkerhetspolitik.

De två första programmen finns redan på plats.
Du finner Försvarsradion på sidan http://dinradio.wordpress.com

För att debatten ska få fart så krävs det givetvis lyssnare. Det är därför mycket uppskattat om du som bloggar runt försvarsfrågor lägger in en länk till Försvarsradion. Jag tar också tacksamt emot förslag på gäster.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Göran
Förslag på ämne till Försvarsradion

Hemvärnet - Nationella skyddsstyrkorna, vi kommer att vara ungefär 40% av Insatsorganisationen, men samtidigt är det väldigt tyst från både Högkvarteret och från politiskt håll, inte ett ord på F&F när det ändå diskuterades nationellt försvar.
Hemvärnet är inte längre en "gubbarmé" på mitt Insatskompani har vi en medelålder på 32 år, vi kan faktiskt göra nytta.
Med rätt förutsättningar, rätt organisation, rätt utrustning och uppgifter klarar vi väldigt mycket.

Vi behöver stödet från våra politiker för att ändra synsättet i det civila samhället, framför allt hos våra arbetsgivare att vi behövs.

Så förslaget på personer att intervjua. Rikshemvärnschefen, försvarsledamöter från alla partier om deras syn på vårt vara eller inte vara....

Andersson

Göran Pettersson sa...

Tack för tipset.
Det verkar som om det finns ett stort intresse för försvarsfrågor. Under gårdagen hade Försvarsradion femtio unika besök.

Anonym sa...

"På 90-talet inleddes en massiv försvarsnedläggning i Sverige med Rysslands vacklande förmåga som garant. Ett antal kriterier rörande Ryssland nämndes då som skäl för ett svenskt återtagande:
-Återtagande av förmåga till stora samordnade luftlandsättningar
-Återtagande av landstigningsförmåga
-Bristande/negativ demokratisk utveckling i Ryssland
-Ökade ryska globala ambitioner"

Det vore spännande att se hur våra folkvalda ser på detta idag, för mig är det solklart, man har uppfyllt ovan kriterier......

Andersson

Göran Pettersson sa...

Till Andersson:
Så här uttryckte jag det hela i den allmänpolitiska debatten förra mandatperioden.
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2007/08:13#anf234

Anonym sa...

Göran

jag vet att ni är några få som tar debatten på allvar, försöker följa den så gott jag hinner och kan.

Vi kan bara hoppas att möjligheten via sociala nätverk kan få fart på debatten ännu mer....

Andersson

Anonym sa...

Mina förslag till Försvarsradion är följande:

Isabella Jernbeck - skulle vara intressant och höra henne med tanke på hennes tuffa kritik av den svenska synen på närområdet.

Lars Gyllenhaal - skulle vara intressant och få höra en redovisning av ryska militära high-lights under 2010 i det svenska närområdet.

Sen skulle det vara intressant att få till stånd en belysning av försvarspolitik i Finland och Sverige. Skillnader och likheter i bedömningen av framtiden (med tanke på att Ryssland ökar sin försvarsbudget med 65%). Gärna intervju med nån finsk militärattache eller högre militär kommendör.

Eller varför inte låta president Tarja Halonen förklara varför hon anser "att Sverige överlåtit sitt försvar på andra".

En annan kul grej att diskutera skulle kunna vara likheterna mellan Norges beredskap 9 april 1940 och inriktningen av det svenska försvaret med insatsorganisation 2014. Det finns många paralleller. Tex att Norge 1940 litade på Royal Navy lika mycket som Sverige litar på NATO. Att Norge hade undermålig värnpliktsutbildning(för kort), dålig försvarsplanering med mera.

En annan viktig grej är situationen i och omkring Kola/Arktis. Har skulle Tomas Ries från FOI vara ett namn.