onsdag 5 januari 2011

Radio om reducerat ränteavdrag

Carl B Hamilton fick verkligen igång debatten med sitt utspel om reducering av avdragsrätten för utgiftsräntor. Jag har valt att spela in ett radioprogram där jag kommenterar dels förslaget dels dagens reaktioner på detsamma.

Är det verkligen priserna på bostäder som är problemet? Är det hållbart att hushållen ökar sin belåning med 7-10 %/år? Räcker det inte med ett amorteringskrav och om inte varför? Vilka svagheter finns i Carl B Hamiltons förslag och vilka är förtjänsterna?

Du kan lyssna på programmet genom att klicka på denna länk alternativt att klicka på playknappen på spelaren här nedanför.


För en månad sedan spelade jag in ett litet videoinslag rörande avdragsrätten, här kommer en återutsäning.


Frågan har debatterats flitigt under dagen, här är länkar till ett antal artiklar och blogginlägg som kommenterar en eventuell reducering av avdragsrätten.
Massmedia
DI/Veckans Affärer/SR Ekot/SvD/Expressen/Aftonbladet/Aftonbladet/DN/GP
Bloggar
Martin Moberg/Signerat Kjellberg/Niklas Frykman/Gunnar Hökmark/Liberala Per/Linander tycker/Marknadsliberalen/Konservativa tankar/Annie Johansson

1 kommentar:

Charlie sa...

Hej!

Jag hoppas att du får gehör för dina åsikter om ränteavdraget. I min mening har dessa statliga subventioner idag endast effekten att blåsa upp bopriserna.

Regler ändras åt det bättre och åt det sämre. När fastighetsskatten försvann ändras relgerna till det bättre. När ROT-avdraget infördes ändrades det till det bättre. Med detta förslag kommer det att bli sämre för vissa, men för att undvika en krasch krävs åtgärder.