söndag 23 januari 2011

Vem förstår försvarsreformen?

Förra helgen hölls den årliga Rikskonferensen i Sälen. Föredragen och paneldiskussionerna går att se på nätet på sidan http://www.folkochforsvar.se/index.php/rikskonferensen2011
Det är intressant att lyssna på beskrivningarna av förlopp vilka jag själv upplevt från insidan. Under perioden 96-06 (med uppehåll 98-00) arbetade jag i olika befattningar i Högkvarteret. Bland annat så deltog jag i olika roller i de framtidsstudier som Försvarsmakten bedrev inför försvarsbesluten. Jag delar många debattörers kritik mot att de genomgripande försvarsreformerna förklarades och försvarades dåligt. Likaså haltade försvarsutvecklingen genom oviljan att ta tag i två centrala frågor, personalförsörjningen och allianslösheten. När det gäller personalförsörjningen har förändringarna nu beslutats men det hade varit att föredra att den politiska vändningen kommit avsevärt tidigare och att ett fullödigt lagstöd varit på plats innan det gamla systemet avvecklades. När det gäller allianslösheten fortsätter parodin, nu senast i form av diskussionerna runt solidaritetsgarantier till våra grannländer i och utanför Nato. I veckan gästades Den politiska talradion av SvD:s försvars- och säkerhetspolitiske ledarskribent Claes Arvidsson. Samtalet med Claes gav blodad tand och jag tänkte återkomma med ytterligare gäster inom det försvars- och säkerhetspolitiska området.

Programmet med Claes Arvidsson kan du höra om du följer denna länk.

Thomas Gür och Peter Wolodarski har också bidragit till försvarsdebatten genom kritiska inlägg i SvD respektive DN

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra att Du med Din bakgrund och insikt äntligen fått "Blodad tand" och kommer ut ur Din självvalda karantän vad avser försvarsfrågor.

Ser fram emot Dina inlägg inom försvars- & säkehetspolitik.

Anonym sa...

"Thomas Gür och Peter Wolodarski har också bidragit till försvarsdebatten genom kritiska inlägg i SvD respektive DN"

Det är många som bidragit till debatten om försvarets dock har många ingen plattform på stora tidningar med press-stöd. Varför gå över ån efter vatten, gå in på Wiseman´s Wisdoms blogg eller Chefsingjörens eller Gyllenhaals eller Observationsplatsen m.fl.

Även Finlands president Tarja Halonen har bidragit till försvarsdebatten då hon uttalade sig i stil med att Sverige har överlåtit sitt försvar till andra.

Dags för folkvalda att vakna ur skönhetssömnen och börja se saker och ting på riktigt. Moderaterna är ett sorgebarn med Bagdad-Bob Tolgfors i spetsen och med försvarstorpeden Borg i bakgrunden.

Är Sverige inte värt att försvaras?? Åtta manöverbataljoner är ett skämt. 2020 kommer den ryska upprustningen att ha gett ordentligt med utdelning och då är åtta manöverbataljoner en vacker inbjudan.

Leif Ekstedt sa...

En ropandes röst i öknen håller på att få medhåll. Värnplikten i någon form borde varit kvar.
Socialt medel med god effekt. Grundläggande utbildning för omhändertagande av befolkningen vid oförutsedda katastrofsituationer.
En välutbildad rekrytomgång är en bra början.
Det kostar - men se på föregående breakdown 1925 - då inga krig skulle dyka upp enligt de politiska makthavarna. Var vi en av dem?