söndag 30 januari 2011

Utvecklingen i Egypten

På CNN rullar bilderna från Egypten dygnet runt. Erfarenheten från liknande händelser visar att det är mycket svårt att bedöma vad som kommer att hända. Jag bodde i USA när kuppen mot Gorbatjov genomfördes. De amerikanska kommentatorerna fick ändrade sina tämligen "säkra" bedömningar dagligen.

Revolterna i Tunisien och Egypten har ännu inte övergått i nya stabila lägen. Samtidigt som det är positivt med dessa folkliga revolter mot odemokratiska regimer så finns det många farhågor. Många liknande folkliga revolter har kapats av nya totalitära regimer. Kommer revolterna i Tunisien och Egypten att inspirera till liknande aktioner i andra Nordafrikanska och arabiska stater. Regionen innehåller ett antal krutdurkar. Dessutom är världen idag beroende av oljeleveranser från regionen.

Som vanligt i dessa sammanhang så har USA en nyckelroll. Som ofta gäller det för USA att balansera det lång- och kortsiktiga perspektivet och realpolitik ställs mot centrala värderingar.

Jag tycker att ElBaradeis entré på scenen är hoppfull, men som sagt är det mycket svårt att bedöma den här typen av händelseförlopp.
SvD DN Aftonbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Plünderer überfallen auch Kinderkrankenhaus

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,742479,00.html