tisdag 9 december 2008

Avgörandet närmar sig!

Det börjar att dra ihop sig till ett avgörande i energifrågan. Inom kort väntas klimatriktlinjerna från EU att komma och därefter är det väl troligt att regeringen kallar till energiöverläggningar. Det kommer troligen att bli politisk konst i den högre skalan då vetenskap, ekonomi och politisk profilering ska föras samman till en ansvarsfull energipolitik. Hur kan då en bred uppgörelse se ut? För egen del hoppas jag att den bland annat tydligt pekar ut att planeringen kan börja för att byta ut dagens reaktorer mot nya som både är effektivare och säkrare. Den planeringen måste börja snarast för att reaktorerna ska kunna ersätta dagens om cirka femton år. För att nå en bred uppgörelse så kommer det troligen krävas att utbyggnaden av vindenergi subventioneras kraftigt så att den kan utgöra ett tredje ben i svensk elförsörjning.

På torsdag hålls det ett intressant frukostseminarium i riksdagen om den europeiska kärnkraftsutvecklingen. Nästa vecka bjuder också på en intressant interpellationsdebatt just om energipolitiken jag hoppas få möjlighet att kunna vara med.

Förra veckans avsnitt av ”Den politiska talradion” handlade också om energifrågan. Gäst var Kenneth Eriksson som är ordförande för basindustrins organisation SKGS. Du kan lyssna på programmet om du klickar på playknappen på spelaren här nedanför.
Ny Teknik SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Med klimatkommunisterna vid rodret så kommer Sveriges näringsliv att utplånas (på grund av extremt höga energikostnader - på grund av klimattalibanernas hysteri), och medborgarnas räkningar för el att spränga plånböckerna. Svenskarna är ett utvecklingsstört folk (i dubbel mening) om de röstar in dessa galningar i makten 2010. Då kommer resterna av Sveriges patetiskt lilla industri att flytta ifrån Sverige. Pappersbruken har nästan helt gjort det redan, snart ryker resten. Jag och en MASSA andra kommer INTE att rösta på Kaos Koalitionen.