söndag 7 december 2008

I väntan på SCB

Dagens opinionsundersökning från Demoskop är en av de mindre som görs, endast 1011 personer är intervjuade vilket torde innebära att felmarginalerna är större i denna undersökning än i de större undersökningarna från SCB, Sifo och Synovate. Trots det säger erfarenheten att även de små undersökningarna ofta fångar upp opinionsvindarna tämligen väl. Dagens undersökning visar åter på ett avstånd mellan blocken på runt 10 procentenheter. På onsdag redovisar SCB sin stora undersökning och då får vi en ytterligare bättre bild av opinionsläget. En sak som är slående i Demoskops undersökning är att s och m tillsammans har nästan 69 % av väljarnas stöd och de övriga riksdagspartierna endast 28 %.

Att vänstern under Lars Ohly går framåt och får hela 7,7 % i mätningen kan tolkas på många olika sätt. Är det så att Sverige blivit mer vänstervridet och att fler kan tänka sig att rösta på den ”reformerade” kommunisten? Eller är vänsterns framgångar bara ett resultat av att allt fler väljare på vänstersidan insett att Mona Sahlin inte har formatet att bli en ny svensk statsminister?
SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

9 kommentarer:

Anonym sa...

I Ekots lördagsintevju den 29 november, där Mona Sahlin intevjuades av Tomas Ramberg, kunde man höra Sahlin prata om något som var "taskigt", hon använde också uttrycket "tjejer och killar" och konsekvent sade hon också "andvändning",
Nej, vi kan inte ha en statsminister som inte ens kan uttrycka sig på korrekt svenska!

Anonym sa...

Folk börjar komma till insikt om regeringens villrådighet. Inte för att oppositionen just är bättre, men det finns en medvetande om klyftorna i vårt samhälle, vilket är bra. På ett alldeles enkelt plan är det därför utmärkt att Vänsterpartiet ökar. Vi får hoppas att Centern, med sitt sanslösa knäfall för nyliberal buskisideologi, fortsätter att backa. Det samma gäller Kristdemokraterna, detta hycklarparti som gång på gång demonstrerar sin likgiltighet för välfärden.

Anonym sa...

Den anonyme har rätt, Mona Sahlin blir pinsammare och pinsammare i sin krystade "folklighet", men vad har man att välja på.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Det moderaterna måste göra nu är att stoppa massinvandringen. Uppemot 100 000 snart arbetslösa individer bara detta år . Jag har läst att approx 8 av 10 våldtäkter och gängvåldsbrott i Sverige nu begås av personer med ursprung utanför norden och ofta utanför EU (källa brå mfl)Hälsn Moderat väljare Stockholm Norr

Anonym sa...

Den här undersökningen är så liten att det kan bli hur som helst. Det behövs 2200 minst för att prata om en smula trovärdighet. men låt nu den röde glädjas en stund. Även falsk glädje värmer i juletiderElina

Anonym sa...

Jodå, när du och dina kollegor nu ska rösta igenom IPRED så hoppas jag innerligen att ni också får se hur väljarstödet faller.
Naturligtvis är det vidrigt att kommunisterna går framåt, men regeringen och alla dessa harhjärtade "borgerliga" riksdagsledamöter får stå sitt kast, när ni nu sätter särintresset före allmänintresset.

Calle Fridén sa...

Men Göran Pettersson hade ju inga problem med att lita på de mindre opinionsinstituten här ? Vad är det för fel nu då?

Göran Pettersson sa...

Till Calle Fridén:
Jag litar lika mycket på undersökningen denna gång som förra gången. Även förra gången påtalade jag SCB:s större undersökning. Däremot bör man, vilket jag påpekar, vara medveten om att felmarginalerna är större med de små mätningarna. Denna gång ligger väl alla förändringar, möjligen förutom vänsterns uppgång, inom den statistiska felmarginalen.

Anonym sa...

..och nu har SCB's mätning kommit. 41,2% för Alliansen mot 54,1% för oppositionen. Du kan säkert göra en kreativ tolkning GP.