söndag 28 december 2008

Nuder kom tillbaka allt är förlåtet!

Nästan så uttrycker sig Lena Askling på Aftonbladets ledarsida. Hon börjar oroa sig för att Mona Sahlins lag inte håller måttet och önskar sig därför att det förstärks med bland andra Pär Nuder. Samtidigt på SvD:s brännpunkt så verkar de två socialdemokraterna Thage G. Peterson och Anders Ferm snarast önska att Olof Palme åter fick leda socialdemokratin.

Jag måste tillstå att den ledarskapsuppgift som Mona Sahlin tagit på sig verkar i stort sett omöjlig. Hon ska leda ett trepartisamarbete med så disparata krafter som Lars Ohly och Peter Eriksson. Samtidigt ska hon hantera sitt eget parti där spännvidden är enorm när det gäller utrikespolitiken. På vänsterkanten finns USA-hatarna. I retoriken har Mona Sahlin anslutit sig till denna grupp. I Almedalen i somras drabbades hon snarast av retroberusning från sin FNL-tid och utropade från talarstolen ”Aldrig Nato”. Thage G. Peterson måtte ha jublat samtidigt som de mer moderna och progressiva krafterna inom socialdemokratin torde ha bitit sig i tungan. På den andra kanten torde det finnas ett antal riksdagsledamöter som anser att Sveriges socialdemokrater borde föra en utrikespolitik mer liknande den som förs av systerpartierna i de allra flesta andra europeiska staterna. Till denna grupp tror jag att såväl dagens utrikespolitiske talesman Urban Ahlin som Pär Nuder kan räkna sig.

I riksdagen stödde socialdemokraterna regeringens förslag att utöka det svenska militära deltagandet i Afghanistan. Det skulle ha varit intressant att få lyssna på diskussionen i den socialdemokratiska riksdagsgruppen inför det beslutet. När ärendet slutligen voterades i kammaren var det två socialdemokrater som röstade emot. Den ene var min kollega från Norrtälje Jan Emanuel Johansson som för tillfället var inne och tjänstgjorde. Den andre var hör och häpna den gruppledaren för den socialdemokratiska riksdagsgruppen Sven-Erik Österberg (se hur ledamöterna röstade).

SvD Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: