lördag 20 december 2008

När Mona Sahlin blir tydlig förlorar hon väljare

På ett år har Mona Sahlins socialdemokrater enligt Synovates opinionsundersökningar tappat knappt 400 000 väljare. Enligt samma mätningar så har vi moderater under samma period vunnit runt 300 000 väljare. Om samma trend skulle fortsätta så skulle det vid valet 2010 så skulle socialdemokraterna inte längre vara Sveriges största parti. Nu är nog oddsen ganska höga för en sådan händelseutveckling men trots allt har socialdemokraternas uppgörelse med vänsterparitet och miljöpartiet öppnat för ett nytt politiskt landskap i Sverige. Jag tycker att mycket tyder på att de svenska socialdemokraterna nu alltmer kommer att likna sina systerpartier i Norge, Finland, Danmark och Tyskland. Man är ett stort parti men man har förlorat sin status som det självklart ledande partiet i landet. Jag har länge hävdat att Alliansen kommer att knappa in på oppositionen när regeringsalternativen blir tydligare. Den senaste mätningen från Synovate verkar tyda på att så är fallet. Det formella bildandet av det rödgröna regeringsalternativet har snarast lett till förlorade väljarsympatier. Jag tror att socialdemokraternas vänsterkoalition kommer att ge stora möjligheter för oss moderater att vinna över tidigare socialdemokratiska väljare. Alliansen måste, för att få förnyat mandat, under de knappa två åren som är kvar till nästa riksdagsval vinna över cirka 300 000 väljare från vänsterblocket. Det är en stor men på intet sätt omöjlig uppgift.
DN DN Aftonbladet SvD SvD

I det senaste avsnittet av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” sammfattar vi om finanskrisen och kommenterar ett antal av de viktigaste politiska händelserna.

Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.


__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Josef Boberg sa...

"På ett år har Mona Sahlins socialdemokrater enligt Synovates opinionsundersökningar tappat knappt 400 000 väljare. Enligt samma mätningar så har vi moderater under samma period vunnit runt 300 000 väljare."

Tja... - det finns ju logik i att Moderaterna vinner väljare - ifall de här moderata lagförslagen kommer att genomföras...