onsdag 24 december 2008

Rätt svar – Fel fråga?

Efter att ha följt den finanspolitiska debatten från första parkett under det gångna året så är det självklart för mig att Anders Borg är rätt svar på frågan ”Vem tror du har bäst förutsättningar att leda Sverige ur den ekonomiska krisen? Är det Anders Borg eller Thomas Östros?” Det är glädjande att en majoritet av det svenska folket enligt en sifoundersökning har kommit fram till samma svar. Östros har nu ägnat drygt två år till att gnälla om i stort sett allt som regeringen företagit sig. Att vara gnällspik är ingen uppbygglig träning inför att iträda sig ansvarsfulla regeringsuppdrag. Därför är det nog bäst att Thomas Östros får fortsätta att vara i opposition under resten av sin politiska karriär.

Jag har inte sett hela sifoundersökningen men jag ställer mig lite frågande till utformningen av själva frågan. ”Vem tror du har bäst förutsättningar att leda Sverige ur den ekonomiska krisen? Är det Anders Borg eller Thomas Östros?” Var man inte ute efter vem av de två i rollen som finansminister som skulle ha haft bäst förutsättningar? Med den nu nyttjade frågeställningen så blir ju svaret Anders Borg om man tolkat frågan ordagrant och anser att finansministern har bättre möjligheter än oppositionens ekonomisk politiske talesperson.

Förhoppningsvis så innehöll intervjuerna ett inledande stycke som undanröjde eventuella missförstånd rörande frågan.

SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mer än tänkvärd reflexion. God Jul

Gustaf sa...

Jag är imponerad av Anders Borg sedan han på SNS för några år sedan strimlade Jens Henriksson men…. Anders Borg är också pappa till Alliansens svek i försvarsfrågan. Från att inte önskat göra upp med sossarna om en budget därför att den var 800 milj för låg på årlig basis har Borg nu övertygat inte bara sitt parti utan hela alliansen om "en järntriangel styrd av industrin luggat statskassan på miljarder" som nu skall återkrävas. Vi kan få ett försvar på vilken ambitionsnivå som helst givet att man ger myndigheterna chansen att anpassa verksamheten. Nuvarande slogan om att regeringen nu fått Försvarsmakten i ekonomisk balans och det är dags att kvittera ut en Försvarsmakt som är utomlands med 2-3000 man och som är allsidig och tillgänglig på dagen hemma kommer inte att verklighetens stämpel. Det är en kuliss som väljarna genomskådat och som SPF med Opinion 08 dokumenterat. Det som förvånar mig är den moderata riksdagsgruppen traskar patrull och stoppar huvudet i sanden. Någonstans i den stora gruppen med normalt hederliga och respekterade ledamöter som Lennmarker, Johansson och Bloggaren själv borde det finnas tillräcklig ansvarskänsla för att frågan skulle ställas. Ni tillhör ju första statsmakten och har ansvar för den regering Ni tillsatt.
Ni kan ju börja med att ge myndigheterna makt över sin egen organisation och inte tillåta IK styra den från insändarsidorna. Nästa steg är styra verksamheten med mål och inte genom lekmannaorgan som utan ansvar släpper ifrån sig partiledarbeslut som vare sig kan konsekvensbeskrivas eller härledas på annat sätt.
Tyvärr kommer väl sanningens minut lagom till valet 2010 då opinionen inte bara har en obehaglig känsla för vad som nu sker i det tysta, det blir uppenbart att regeringen grovt misskött två av sina viktigaste kärnuppgifter det inre och yttre försvaret av nationen.

Göran Pettersson sa...

Till Gustaf:
Tack för den fina kategoriseringen, jag ska göra mitt bästa för att leva upp till den.