söndag 15 februari 2009

Förtroendefrågan avgör

Dagens opinionsundersökning från Sifo utgör ett avbrott från trenden att Alliansen knappar in på oppositionen. Visserligen är förändringen liten och inom den statistiska felmarginalen men jag hade nog trott att energiöverenskommelsen redan nu skulle gett ett tydligt utslag till regeringens fördel. Mätningen är genomförd under perioden 2-12 februari alltså huvudsakligen efter att energiuppgörelsen presenterades 5 februari. Om man bryter ner undersökning på regional nivå blir det lite positivare toner för oss i Stockholmsregionen. I Stockholm leder Alliansen över de rödgröna med 54 mot 42. Det är nu drygt ett och ett halvt år till nästa riksdagsval. Jag tror att vi under den perioden kommer att få uppleva stora skiftningar i opinionen. Ju närmare vi kommer valdagen tror jag också att fokus kommer att hamna mer på de olika regeringsalternativen och framförallt deras ledare. Här tror jag att förtroendet för statsministern kommer att väga tyngre och tyngre när väljarna väljer parti. Idag tyder allt på att Fredrik Reinfeldt kommer att gå segrande ur en sådan jämförelse.
SvD Ledarbloggen Aftonbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen har bränt allt förtroende på FRA-frågan. Folks val är mellan pest och kolera, så kul är det inte.

Allt om Alliansen sa...

Du har rätt Göran! Förtroendefrågan avgör valet 2010.

Man sätter inte sig själv och sin familj på en buss - bara för att man gillar bussen - om man inte kan lita på busschauffören!

Anonym sa...

Alliansens tidigare uppsving kan nog till stora delar förklaras med det "yttre hotet" dvs. finanskrisen men förr eller senare klingar den effekten givetvis ut. Jag tror många kommer att ta sig en funderare om de vill se fingerpekande M-politiker gå vidare med utökad massavlyssning, utökad IPRED, utökad teledatalagring osv. om ni mot förmodan får ytterligare 4 år vid makten. De röd-gröna är inte mycket bättre de, så vinnare tror jag blir olika missnöjespartier, vilket egentligen inte gagnar Sverige, men tyvärr blir nödvändigt. Fd M nu PP