lördag 1 januari 2011

Grattis Estland - Grattis Sverige

Så har då Estland övergått till att vara ett euroland. De är en bedrift som esterna har all andledning att vara stolta över. Den lösning man haft tidigare med en egen valuta som varit kopplad till en först D-marken och sedan euron innebär många risker. En stor del av företagens och hushållens lån har varit i euro trots att Estland inte varit en del av eurosamarbetet. Att Estland nu framgångsrikt lyckats hantera den finansiella krisen och införa euron innebär en lättnad även för Sverige. Svenska banker har stor verksamhet i de baltiska staterna. Estlands euroinförande innebär en viss minskad risk för de lån i euro som är givna i Estland. Införandet innebär också hopp om att även Lettland och Litauen ska klara av att reda ut sina finanser och på sikt införa euron.

Estlands införande av euron är inte bara ett finansiellt erkännande. Införandet innebär även att Estland nu knyts än starkare till Europa. Detta är inte minst viktigt för ett litet land med en stor auktoritär granne.

Expressen DN SvD Aftonbladet

6 kommentarer:

Sumatra sa...

Jag vill samtidigt gratulera Grekland, Portugal, Spanien m.fl. till att vara inlåsta i Euroland.

Så länge dessa länder har Euro som valuta undviker man att åter bli konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.

Välkommen in i kylan, Estland. Bara nu inte våra egna politiker får för sig att även vi skall med i störtspiralen.

Martin sa...

Att man lyckades hantera den ekonomiska krisen berodde till stor del på att man inte hade infört Euron. "Beklagar Estland" vore en mer passande rubrik. Iofs så går man ju från en dödsdömd Fiat-valuta till en annan.

Göran Pettersson sa...

Till Martin:
Estland hade det sämsta av två världar då man hade sin valuta bunden till Euron utan att vara en medlem.

Anonym sa...

Hör talas om skuldmätnadspunkten? Det bästa du skulle kunna göra som politiker är att skrota det privata banksystemet för gått!

Man kan inte bygga ett långsiktigt samhälle som bygger på skuldbildning.

Hmm, låt oss se, en rik organisation med begränsad förmåga att fullt ut föreställa sig ett framtida tillstånd – det bara måste vara Europeiska Unionen!

Stå rakryggad och våga slås för våra barns framtid!

Mvh

Anonym sa...

Euro. Vem vet! Kanske bra för Estland och dåligt för Sverige.

---

Det NYA årets problem, formuleringar och frågor. Transparens? Integritet? Hur ska vi ha det? Klarsyn:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-har-central-roll-i-internetkriget

Övervakningssamhället är här, och det får vi lära oss leva med. Idealismen överbord! VÄCK med floskler, bÖnster, nyliberaler, bloggpredikanter, talskrivare, professionella människovänner och Jan Guillou. Man skall inte vattna blommorna när huset brinner. Jag gillar SÄPO.

- Peter Ingestad, radikalkonservativ

Johan sa...

En stor auktoritär granne som dessutom srustar sin militär. I nabbt Sverige sitter dock politikerna och media och låtsas som det regnar. Det behövs fler som du Göran som kallar saker dess rätta namn.