torsdag 27 januari 2011

Hur står det till med försvarsdebatten

Igår gästade Folkpartiets försvars- och säkerhetspolitiske talesperson Allan Widman Den politiska talradion. Det blev ett samtal runt vad som styr försvarspolitiken. Vi berörde också fenomenet med försvarsbloggar. Några av de mest besökta politiska bloggarna handlar just om försvaret och de är i flera fall anonyma. Andra frågor som avhandlades var personalförsörjningen och Natomedlemskap. Du kan lyssna på programmet genom att klicka på denna länk.

Här är en liten videotrailer för radioprogrammet.Några av de största försvarsbloggarna

Wiseman’s Wisedoms
Chefsingenjören
Försvar och säkerhet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med en trailer, det blev nästan som på teve:-) Bra att lägga ut det på YouTube.

Apropå den långa ljudfilen så dels borde den vara filmad(det är alltid roligt med bild till ljud) som trailern och då uppdelad i 5-6 minuters-klipp.

Jag iddes inte lyssna igenom hela ljudklippet och bröt efter drygt 20 minuter. Pratet om intryck från Folk och Försvar i Sälen hade blivit ett utmärkt filmklipp.

Det kan nämnas att det finns hela långfilmer på YouTube i bitar om 7-9 minuter.

I övrigt undrar jag fortfarande vart försvarsdebatten är. Media kör ju sitt eget race och är bara intresserade av sidräknare på sina artikelsidor. En exemplifiering är att när Ryssland i november/december körde ett robot-test(kärnvapenrobot Bulava) från Plesetsk (Arkangelsk län inte långt från finska gränsen) stod inte en rad om detta i media. Däremot cirkulerade på flera tidningssajter en artikel om en tysk kvinna som blivit attackerad av en haj i Röda Havet.

Så länge den nyhetscirkusen fortsätter kommer ingen nyanserade bild av Ryssland att ges. Detta förstärks av att många politiker lever i ett svårt förnekande av hur Ryssland ser ut idag. Jag upplever att många politiker fortfarande tycks leva kvar i Clintons och Jeltsins glada tidevarv.

Ett lysande exempel är kuppmakaren och f.d. GRU-översten Kvatjkov som arresterades för förberedelse till väpnad kupp mot Moskva. Inte en rad om detta i Svd, DN, Expressen och Aftonbluddret. Ej heller på Aktuellt, Rapport eller TV4-nyheterna.

Ni kan väl den gamla sovjetiska vitsen.

"I tidningen Pravda står inga nyheter och i tidningen Izvestija(nyhet) står ingen sanning."

Göran Pettersson sa...

30 minuter talradio är till för fantaster, mjukisar ger upp efter 20 minuter :-)

Jag ska fundera på dina förslag.