söndag 9 januari 2011

Tänk långsiktigt

Trots att vi idag har en hög arbetslöshet så kommer det inte dröja länge förrän vi får uppleva arbetskraftsbrist. Det är stora ålderkullar som börjar närma sig pensionsåldern och dessutom kommer behoven av arbetskraft inom vårdsektorn att öka när andelen äldre ökar. Därför är det viktigt att fortsätta att förändra skattesystemet så att fler väljer att försörja sig via förvärvsarbete. Därför är det mycket lovande att statsministern så tydligt prioriterar ytterligare jobbskatteavdrag. Den exakta utformningen tål dock att tänka på. De senaste dagarna har det varit en livlig diskussion om storleken på avdragsrätten för utgiftsräntor. För egen del tycker jag att man kan överväga att reducera avdragsrätten och istället ytterligare förstärka jobbskatteavdraget. Det är bättre om konsumtionen betalas med pengar förtjänade genom arbete än genom lån som är skattesubventionerade.
SvT Aftonbladet DN SvD Expressen
Lars Beckman Thomas Böhlmark

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Göran!

Vad gäller det där med jobb och fler i arbete, så tror jag det är fler saker än bara Jobbskatteavdraget som spelar roll.

Till att börja med så tror jag att vi måste förändra arbetsgivarnas attityder till både ungdomar, studenter, nyutexamimenerade och relativt nyutexaminerade unga akademiker.

Detta därför studier , men även statistik talar sitt tydliga språk, nämligen arbetsmarknaden är helt "mättad" i Sverige under mycket lång tid framöver.

Dessutom har vi fler utexamiminerade från våra universitet och högskolor än vad som det finns efterfrågan på arbetsmarknaden, och enligt AF personal som jag pratat med så räknar de med att situationen bara kommer att förvärras och ytterligare förvärras från månad till månad under mycket lång tid.

Ett årtal som nämndes för mig var 2030. Så lång tid har inte de nyutexaminerade, och relativt nyutexaminerade unga akademiker råd att vänta.

Dessutom visar statistik och rykande färsk information som
jag samlat in de senaste dygnet
att det finns en extremt snabb
jobbtillväxt vad gäller jobb för
både ungdomar, unga akademiker osv i Greater Los Angeles, San Diego, men även i grannstaten Arizona.

Problemet är att svensk arbetskraft har inte tillstånd i dagsläget att jobba utanför EU, och dessutom har de nya säkerhetslagarna stängt dörren till
en stor del av den internationella arbetsmarknaden för just svenska medborgare som söker jobb.

Därför måste vi titta på vad det är man gör rätt i Los Angeles, San Diego, och i grannstaten Arizona så vi får fart på vår arbetsmarknad här hemma i Sverige.

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Jag befarar också att den högre utbildningen till del har blivit överdimensionerad och felinriktad. Genom jobbskatteavdraget blir det mer lönsamt att utföra arbetsuppgifter som är efterfrågade än att leva på studiebidrag.
Men precis som jag skrev i inlägget så kommer det råda stor efterfrågan på arbetskraft inom vårdsektorn.

Leif Ekstedt sa...

Vi väntar väl på ett förslag som underlättar för mindre och mellanstora företag att våga anställa mer personal.

Utbildningsdelen låter det som Du anser att vi skall minska antalet högskolestuderande och skicka ut dem att jobba -i stället för studiebidrag.
Det är väl inte den politiken som vi gick till val på?