söndag 13 april 2008

Hur blåser väljarvinden i Stockholm?

Dagens opinionsundersökning från Sifo visar på samma väljartrend som de senaste mätningarna från andra institut. Avståndet mellan blocken krymper. Enligt Sifo-undersökningen är avståndet nu nere i 13,5 procentenheter en minskning med hela 5,9 på två månader. Förändringarna för de enskilda partierna är relativt små. Det är istället två andra förändringar som sticker ut. Den ena förändringen rör pensionärerna där vi moderater tappar väljarstöd. Jag tror att den förändringen till stor del beror på att vi varit dåliga att förklara bakgrunden till vår satsning på arbetslinjen. Därför är det väldigt bra att många Norrtälje kommuns pensionärsföreningar planerar att komma på besök till riksdagen. Först i raden står PRO i Norrtälje som kommer redan nu på fredag.
Den andra stora skillnaden mellan Synovates och Sifos senaste mätningar gäller väljaropinionen i storstäderna. Synovates mätning som gjordes 13-23 mars visade på ett kraftigt övertag för moderaterna till skillnad från Sifos (31 mars – 10 april) som visar ett tydlig socialdemokratiskt övertag. När det gäller de regionala mätningarna så är resultaten mycket osäkra. I juni redovisas SCB:s stora opinionsundersökning, då får vi en tydligare indikation på hur väljarvindarna blåser i Stockholm.
SvD DN HD Skånska Dagbladet
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Havsperspektiv sa...

Du kan väl förklara för en utlandsboende pensionär och f.d. medlem i Moderaterna varför jag skall betala 25% SINK skatt på min folkpension i Sverige när jag inte får ett smack för dom pengarna. Jag åtnjuter fulla sociala förmåner där jag bor (tack EU !) men betalar skatten till Sverige.

Göran Pettersson sa...

Anledningen till att du som utlandsboende pensionär betalar 25 % SINK skatt i Sverige är att vi har beskattningsavtal mellan länderna. Det är tack vare det systemet som du kan åtnjuta fulla sociala förmåner där du bor.

Anonym sa...

I Stockholm, Göteborg och Malmö har M ensamt 36% mot S 26%...

Högern dominerar storstäderna!

Loffag sa...

Skälet till att man betalar SINK-skatt på pensionen är INTE skatteavtalen utan att pension uppfattas som uppskjuten inkomst. SINK ger INTE HELLER tillgång till vissa specifiserade sociala förmåner. I t.ex. Thailand, där allt fler svenskar bosätter sig, finns inga sociala förmåner - men SINK-skatten är fortfarande 25%. Till dessa 25% ska Thailandssvensken lägga egna sjukförsäkringskostnader m m. En klar orättvisa jämfört med den inom EU boende svensken. SINK bör differentieras!

Björn sa...

Detta är sanningen:

http://bjorn.wahlsten.googlepages.com/sinkvalet_2010
http://bjorn.wahlsten.googlepages.com/sänktskatt

Vi betala skatt i Spanien och då får vi sjukvården betald av Spanien

Björn sa...

Något som irriterar mig är den stora okunnigheten bland förtroendevalda. Så här är det:
Vi betalar skatt i Spanien och SINK till Sverige. Skatten vi betalar i Spanien ger oss sjukvård i Spanien. Nu råkar det finnas ett uselt EU-avtal som tvingar Sverige att betala sjukvårdskostnaden för oss, trots att vi redan betalt den genom den spanska skatten.

Vi betalar en skatt till Sverige som inte står i proportion till vad Spanien kan erbjuda oss i form av sociala förmåner. Vi har exempelvis inga bostadstillägg i Spanien. Det vore lämpligt att sänka SINK till 10%. Moderaterna intresse för det är NOLL!

Så snart vi får vårt spanska medborgarskap säger vi adjö till Sverige. Då kommer vi inte att betala SINK. Att Sverige tvingas fortsätta betala vår sjukvård visar bara den enorma inkompetens som genomsyrar hela EU.

Innan EU utvecklat sitt vanstyre fick vi något för SINK-skatten, det var lätt att förnya de svenska passen:

http://www.youtube.com/watch?v=VcxK1Z_L4xE

Å andra sidan har EU förstört det så att vi inte heller kan förnya de svenska körkorten - nu har vi spanska körkort.

MAn skulle sammanfattningsvis kunna säga att:

"EU är sen största störning som drabbar Europa i modern tid"