lördag 6 december 2008

Vad händer nu med våra könspolitiker?

I riksdagen motioneras det flitigt om olika frågor som kretsar runt könsbegreppet. Bland annat ogillar man att flickor inte får heta Bengt eller att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Likaså är det många motioner som kräver att vi ska kvotera olika saker utgående från just könet. Dessutom förekommer också krav på lagstiftning där ett kön ska pekas ut i lagstiftningen, antingen som särskilt ondskefullt eller drabbat. Nu verkar det som om Australiens officiella övervakningskommission för mänskliga rättigheter kommit fram till något som kan komma att göra alla dessa könspolitiker sysslolösa. Kommissionen föreslår att man ska etablera ett tredje könsbegrepp ”intersex”. Det blir spännande att följa hur detta kommer att påverka våra könspolitiker. Kommer man framöver att kräva att representationen i bolagsstyrelser kvoteras i tre grupper? Undra i sådana fall i vilka procentsatser.
Aftonbladet SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att alla politiker jag sett kommentera förslaget om ett tredje kön gör det på just det sätt som du gör. Att de (knäppskallar?)som kämpar för ett samhälle där könet spelar en mindre roll än det gör nu (ex. m hjälp av kvotering) ska bli förvirrade av detta.
Jag tror att de är mer allmänbildade och grundade i sina värderingar än så. Den enda effekten av att införa ett tredje kön tror jag blir en enklare tillvaro för och ett erkännande av de människor som faktiskt inte går att könsbestämma. Det måste vara svårt att leva i ett samhälle som hela tiden mest av allt definierar människor efter kön, så till den grad att man omedvetet diskvalificerar kompetenta personer från jobb för att de har fel kön (därav krav på könskvotering).
För övrigt är de som har en svårbestämbar könsidentitet så få att det snarare skulle vara antidiskrimineringslagar som blir aktuella för att skydda dem än lagar om kvotering. Som du säkert förstår alldeles själv.
/Karin

David Jn. sa...

Om man kämpar för ett samhälle där könet spelar mindre roll borde man ju tycka att vi avskaffar könsbeteckningen helt. Personer kallas då helt enkelt för människa.

Kvotering å sin sida är ett otyg som dels bygger på tvång och dels diskriminerar det enda viktiga för ett jobb = kompetens. Kvoteringsivern bygger på att man saknar respekt för människors (och företags) frihet samtidigt har man inget tålamod för att utveckling kan ta tid, därav den revolutionära hetsen.

Anonym sa...

När islam tagit över Västvärlden, ojojojoj, jag kommer inte ha velat outat mig då kan jag säga. Snacka om att feminister, bögar och vänstermänniskor gräver sitt egna samhälles grav. Varför? På grund av att just dessa grupper förökar sig urkasst. Karriärkvinnor, homofiler och avantgardister prioriterar allt annat än barn. På sin höjd 1-2 per "par" (förlåt, jag var alldeles för heterocentrisk där). Muslimerna spöar de tre förutnämnda grupperna med astronomiska enheter. Muslimer gillar INTE ateister, feminister, queer och HBT. Ni ser vartåt det barkar va?