söndag 2 december 2007

Gasledningen och europeisk säkerhetspolitik

Svenska Dagbladet har idag ett par artiklar av klassiskt folkbildande snitt. Artiklarna handlar om Ryssland och den planerade tysk-ryska gasledningen. Båda artiklarna rekommenderas för läsning. På ett mycket illustrativt sätt beskriver man såväl de miljö-, juridiska och säkerhetspolitiska konsekvenserna av gasledningen. En gotländska av etnisk börd påtalar sin oro för det tysk-ryska samarbetet och ser likheter med det beryktade Molotov Ribbentrop avtalet. I sin artikel om Framtidens Ryssland går Mikael Holmström inte lika långt men han påpekar ändå konsekvenserna av de europeiska stormakternas beroende av rysk energi. Han skriver ”Sveriges säkerhetspolitisk har i hundratals år byggt på att balansera Ryssland i öster med en stormakt i väster.” Vidare finns i artikeln en karta över europeiska länder i Rysslands närhet. Förutom Sverige och Finland så har alla stabila demokratier valt att bli medlemmar i Nato. Vi bildar istället grupp tillsammans med Vitryssland, Ukraina och Moldavien. När kommer omprövningen?
________________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com

Andra bloggar om:

13 kommentarer:

Sokrates sa...

Jag litar inte på de nazist Balter som flytt hitt efter andra världskriget!
De säger att deras släkt fick åk till Sibirien men inte om att de var engagerade i nazisternas masslakt av Judar samt andra....Över 500 000 Judar slaktades där på 2 år, vem gjorde det?
Och skulle de inte straffas?

Anonym sa...

Möjlig utveckling om några år:
Ryssland växer sig starkare och starkare. Genom några militära eller kuppartade ingripanden, stärker de makten ytterligare i tidigare Sovjet-stater. Gasledningen till Tyskland är ekonomiskt viktigt för Ryssland. Dessutom är den fina nya omlastningshamnen i Slite flitigt använd av ryska fartyg. Plötsligt inträffar någon slags sabotage på gasledningen strax söder om Gotland! Ryssarna klagar över att Sverige inte kan upprätthålla säkerheten kring gasledningen. Ryssland inleder flygspaning över sin gasledning, även om det innebär att svenska regeringen protesterar då de är långt inne på svenskt territorium. Ett ytterligare sabotage inträffar, även denna gång okänt vem som gör det. Rysk helikopterburen division och amfibiebataljon landsätts på Gotland. Hemvärnet utslaget efter 4 dagars strid. Ryssarna säger att de gör detta för att säkra sin gasledning. Sverige mobiliserar men har inget att möta Ryssland med. Dessutom har de redan grävt ned sig på Gotland. Sverige klagar hos FN. Ryskt veto gör att det inte händer något. Sverige gnäller hos EU. Behovet av rysk naturgas gör att vissa länder snabbt tystar ner allt tjat om att befria Gotland. Ett litet tag inträffar ett ekonomiskt embargo mot Ryssland, men det bryts snabbt upp så fort de värsta gnället bedarrat. Sverige har nu förlorat Gotland, medan Ryssland betydligt skjutit fram sina positioner i Östersjön. I stället för en undanskymd hamn i Finska viken har de nu full kontroll på allt som rör sig på och i Östersjön. Dessutom bygger de ut den fina hamnen i Slite till fullvärdig flottbas, något de planerat redan 2006. Nu börjar de fundera på hur de ska skaffa en bra hamn mot Nordsjön...
Detta är bara en teori, dvs något som kan hända. Det innebär inte att det kommer hända, men med svenskt obefintligt försvar, Gotlands ytterst strategiska läge, samt en gasledning som både Ryssland och Tyskland anser väldigt vital, är en svensk förlust av Gotland i EU-synpunkt bara en marginell förflyttning av lite intressegränser...

Sokrates sa...

Varför gjorde inte sovjet detta då de kunde?
Precis efter andra världskriget hatades Sverige av Engelsmännen samt USA!
USA beslagtog Svenska bolag registrerade i USA!
Då kunde sovjet attackera Finnland samt Sverige.....
Ni Ryss hatare snackar skit dagligen....
Hur mycket av detta har ni i er?
Tänk om Tyskarna anfaller Sverige för att komma åt naturen?

Anonym sa...

Senariot är rimligt. Det är därför absolut nödvändigt att Sverige ansluter sig till NATO, om gasledningen blir verklighet. Historien säger att det är viktigt att kunna balansera Ryssland.

Sokrates sa...

IDIOTER....
Tyskland som är har del i ledningen är med i NATO!

Anonym sa...

Sokrates - att Sverige inte föll under Sovjetiskt styre efter WW2 kan vi nog tacka västmakterna för. Då kriget var slut, hade det varit en strategisk nackdel för Sovjet att angripa en neutral stat.
Att svenska företags tillgångar konfiskerades i USA berodde på att de gjorde affärer med Tyskland. Samma sak hade hänt om Tyskland vunnit; Sverige gjorde ju affärer med de allierade också.
Jag tror inte Ryssland är intresserade av Sverige, men för att positionera sig i Östersjön och säkra sin ekonomiska livlina till centraleuropa, varför då inte ta en obevakad ö? Så länge det finns en stormakt som oberäknerligt upprustar och skakar vapen, medan vi, ett av deras närmaste grannländer, plockar bort låsen till vårt land, anser jag att situationen är labil.
Och som du skriver, ja, Tyskland är med i NATO. Men vad gör det? Sverige är inte med i NATO, ej heller Ryssland. I en tänkt konflikt mellan Ryssland och Sverige om Gotland, där huvudorsaken sägs vara att skapa bättre säkerhet för gasledningen, är det osäkert att de EU-länder som vid det laget är fullt beroende av rysk naturgas plötsligt ska strunta i det och skapa någon större strid om saken. Om ett perifert EU-land blir av med en ö av ringa ekonomiskt värde, lär det nog finnas element från de naturgasanvändande länderna som diplomatiskt förstör alla tankegångar till militärt ingripande från EU (som f.ö. inte har någon gemensam armé) eller något längre ekonomiskt embargo. Sverige står här ensamt, för det har vi valt själva. Vi står ensamma och vi tar bort det lilla försvar som en gång i tiden gjorde att Sovjetunionen räknade med militära förluster vid ett angrepp.
Tänk dig Sverige som en villa. Vi har frånsagt oss att gå med i Grannsamverkan för att hindra inbrott. I närheten av vår villa finns ett stort höghus fullt av potentiella brottslingar. Trots det plockar vi just nu våra larm och dörrlås och säljer vakthunden. Visst, brottslingarna kunde slagit ut ett fönster redan tidigare, men de hade gjort illa sig när de kröp genom fönstret och blivit bitna av hunden. Nu är det bara att gå in. Och i och med att vi inte är med i Grannsamverkan sitter grannarna på sina verandor och tittar på.
Nu är det ju inte Villan som är intressant för tjuvarna, men alltjämt Bilen, som vi också placerat olåst och med nycklarna i.

Att var så säker på din sak som du, att Ryssland, Europas största militära stormakt, lugnt ska sitta på sin rumpa för all framtid framöver... ja, jag vet inte om du är ignorant över hur stormakter med små obeväpnade grannländer skött sig innan eller om du bara lever i en värld där du tror gott om allt och alla. Fast det gör du inte, du litar inte på några baltiska flyktingar? Visst var det många balter som anslöt sig till nazisterna, men det var säkerligen en hel del som anslöt sig till bolsjevikerna när de ockuperade Baltikum. Dessa litar du alltså på?

Sokrates sa...

Menar du att vi skall misstro alla stormakter eller bara Ryssland?
Nato är med i gasprojektet så sluta att fåna Er, för f....
Det är USA"s intressen Ni vill värna för och inte NATO!
Tyskland/Frankrike/Belgien/Italien vill ha gasledningar via havet och de är kärnan i NATO!

Jonathan sa...

Alltså, äntligen börjar folk uppmärksamma det jag har sagt i två år nu.

Anonym sa...

Om vi tillåter gasledningen på svenskt territorium begår vi ett ödesdigert misstag.

Om Polen och Baltstaterna kan sätta sig upp mot Ryssland och övriga EU, så kan också Sverige det.

Har vi alldeles glömt bort att vi är en suverän stat?

Sokrates sa...

vill Ni starta konflykt med NATO länderna så som Tyskland?
Är Ni kloka?låt de betala miljöavgift och sluta fåna Er....

LOE sa...

Vi får hoppas att det vid den tänkta ryska invasionen inte går som vid den ryske amiralen Bodiskos landstigning på Gotland 22 april 1808, då ryssarna släpptes fram till Visby utan stridigheter. Så väldigt fördelaktig kanske inte den svenska överhögheten uppfattas på ön nu heller !

Göran Pettersson sa...

Debattens vågor har gått höga här på kommentarsspalten. Till att börja med vill jag ta avstånd för de kraftiga generaliseringarna av balter som flytt till Sverige.

Dessutom förekommer det i inläggen en sammanblandning mellan vad som är frågor för Nato och vad som är frågor för enskilda stater respektive EU. Det jag tycker är viktigt är att vi arbetar för att bevara den transatlantiska länken och USA:s intresse och ansvar för freden i Europa. Ett svenskt medlemskap i Nato skulle ytterligare förstärka kopplingen mellan Europa och USA, det vore bra. Historien förskräcker när man studerar vad som hänt när USA dragit sig tillbaka från Europa.

Göran Pettersson
http://dinledamot.blogspot.com

Anonym sa...

Europa riskerar att bli utan olja om det smäller i mellanöstern. Gasledningen är ett Tysk/Ryskt samarbete som vi borde hänga på och skaffa oss ett gemensamt intresse i om vi vill slippa frysa i ett sånt läge eller känna oss trängda militärt. Det är inte gasledningen som är problemet utan missilförsvaret i Polska Koszalin vid kusten nära Tyska gränsen som gör Europa till en nukleär måltavla och kommer att militarisera Östersjön.

Foreign affairs:The Rise Of Nuclear Primacy
"The current and future U.S. nuclear force, in other words, seems designed to carry out a preemptive disarming strike against Russia or China."

"…the sort of missile defenses that the United States might plausibly deploy would be valuable primarily in an offensive context, not a defensive one — as an adjunct to a U.S. first-strike capability."

mer...