onsdag 26 december 2007

Vem vinner i långa loppet?

Aftonbladet publicerar idag (har inte hittat den på nätet ännu) en Sifomätning över väljarnas förtroende för partiledarna. I mätningen uppger 48 % (+7 sedan mars) att de har stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin emedan samma siffra för Fredrik Reinfeldt är 45 % (- 7 sedan mars). Undersökningen är genomförd 10-13 december. Efter en mycket besvärlig höst var detta undersökningsresultat ganska väntat. Jag tror att dessa siffror på samma sätt som opinionssiffrorna kommer att vända när regeringsalternativen blir tydligare och ställs mot varandra. Det är troligen det som Aftonbladets Åsa Petersen skräms av och därför försöker spela på könsretorik när hon kritiserar Fredrik Reinfeldt. Personligen tycker jag väldigt illa om den typen av argumentation som Åsa Petersen använder. Den om något är väl en härskarteknik.

En slutsats av mätningen är dock att Fredrik Reinfeldt åtnjuter större personligt stöd än summan av Alliansens partier, 45 respektive ca 40. För Mona Sahlin är förhållandet det omvända. Oppositionen har idag ett väljarstöd runt 55 % men bara 48 % har förtroende för oppositionsledaren. Jag tror dessutom att den siffran kommer sjunka ju mer Mona Sahlin träder fram i dagsljuset.

När det gäller opinionssiffrorna för blocken så tror jag att vi fick uppleva en vändpunkt i november-december. Gissningsvis är det på samma sätt när det gäller förtroendet för partiledarna. Det innebär att vi moderater går en ljus vår till mötes.

Undersökningen uppmärksammas av SvD och Dagen

Nu finns även Aftonbladets kommentarer på nätet

__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly intressant

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Mary X Jensen sa...

Jag håller med dig - man måste ta den här typen av undrsökningar med en nypa salt och lite distans och perspektiv.