lördag 15 december 2007

Utmattning som förhandlingsmetod

Utmattning används ofta som en metod vid förhandlingar. Personligen tycker jag att det är ett synnerligen obegåvat sätt att enas om viktiga frågor. Varför ska man ta viktiga beslut då omdömesförmågan är nedsatt? Hur som helst nyttjades utmattningsmetoden vid miljömötet på Bali. SvD beskriver mötets upplösning på Internet. En viktig skillnad mot tidigare är att USA denna gång är med. Det är lite slående att denna ändring skett under George W Bush presidentskap. När motsvarande förhandlingar fördes i Kyoto så var det USA som förhindrade en bred uppgörelse. Vem var det då som företrädde USA? Jo ingen mindre än Al Gore var närvarande och representerade USA. Huruvida hans agerande då var beräknande för en kommande presidentvalskampanj eller om han nu helt plötsligt fått nya insikter kan jag bara gissa.
I förra veckan talade samme Al Gore inför Sveriges Riksdag. Många av mina riksdagskollegor har, enligt mig okritiskt, hyllat hans framförande. Det var ett dramaturgiskt starkt tal, personligen tycker jag att det var överspel. Jag tycker likheterna mellan Al Gore och Mikael Odenberg är slående. När de var i ledande ställning förde de en politik, när de blivit entledigade så blir de pånyttfödda. De åker världen respektive landet runt och säger det som publiken vill höra. Al Gore har nu begåvats med såväl en Oscar som Nobels fredspris. Mikael Odenberg har hittills som tecken på sin nyvunna "hjältestatus" fått en egen fangrupp på Facebook och risken är väl att han inväljs som ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

________________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com


Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är helt klart skarp.

Anonym sa...

Anledningen till att det drar ut på tiden i vissa förhandlingar är nog helt enkelt behovet hos vissa "ledare" att visa för sin hemmaopinion att de verkligen stridit hårt.

Gissningsvis var alla överens på Bali för en vecka sedan, resten är spel för galleriet.