lördag 22 december 2007

Var det ett trendbrott i november?

Synovates decemberundersökning visar på relativt små förändringar i opinionen. Skillnaden mellan blocken är fortsatt stor 17,9 procentenheter även om den minskat från 18,6 i november. De olika opinionsinstituten har ganska redovisar ganska olika resultat. I november uppmätte de skillnaden mellan blocken enligt följande Sifo (13,2), SCB (16,3), Synovate (18,6) och Demoskop (14,0). Jag har en känsla av att Alliansen passerade ett opinionsmässigt bottenläge i november. De hittills inkomna decembersiffrorna motsäger inte det även om förändringarna är små. Under 2008 kommer Mona Sahlin behöva fatta ett antal strategiska beslut. Vad ska hon erbjuda väljarna för alternativ i valrörelsen 2010? Kommer hon att söka mandat för en socialdemokratisk enpartiregering, en s + mp, s+ v, eller s+v+mp. När regeringsalternativen och deras samlade politik blir tydliga tror jag att vi kommer få ett i grunden annorlunda opinionsläge. En väl fungerande regering kommer att ställas mot något helt oprövat.
Inför förra valet så redovisade bloggaren KAS regelbundet statistiska prognoser för opinionen. Hans regressionskurvor gav en mycket god vägledning om vart opinionen var på väg. Tyvärr verkar han att ha lagt ned den verksamheten, eller är det så att han inte vill redovisa dem längre? Om jag inte hittar informationen någon annanstans så får det väl bli att plocka ned statistikböckerna från hyllan och snickra ihop en egen prognos.


Opinionsläget kommenteras av flera redaktioner och bloggare
SvD Sydsvenskan DN
Monica Green
________________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade tänkt ta upp det hela inför nästa val igen, men jag får väl tidigarelägga det hela nu när så eminenta personer efterfrågar det hela.

Anonym sa...

Gött att folk ser borgerligheten för vad den är: ett gäng skurkar. Synd bara att de inte fattade det innan valet.

Anonym sa...

Varför har folk så svårt att se storheten hos den näst mest kompetenta regeringen i modern tid, den mest kompetenta var regeringen Bildt 1991.