torsdag 27 december 2007

Podradio om fildelning

Denna veckas avsnitt av den politiska talradion dinledamot.se ägnas helt åt ämnet fildelning. Gäst i studion är Karl Sigfrid som aktivt driver frågan i riksdagen.
I programmet diskuterar vi bland annat äganderätten och hur den förändras i och med teknikutvecklingen. Vidare diskuteras i vilken grad lagstiftningen måste anpassas till medborgarnas rättsmedvetande. Vill du veta mer om fildelning kan du förutom att lyssna på programmet läsa mer om ämnet på Wikipedia.
För att lyssna på programmet så klickar du bara på denna länk. Tidigare avsnitt finner du på http://dinledamot.libsyn.com Där går det också bra att prenumerera på programmet via RSS. Du kan också prenumerera genom att skicka ett e-postmeddelande med ditt namn direkt till mig på adressen goran.pettersson@riksdagen.se

Idag är det många andra tidningar och bloggare som skriver om fildelning och integritet på nätet med anledning av ett utredningsdirektiv från regeringen. Det finns anledning att återkomma till dessa frågor.

Riksdag och Departement DN Sydsvenskan Aftonbladet Mina moderata karameller

__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flyer
Radioprataren skröt med att han tillhörde EP-skivans tid - och han om någon borde därför förstå sig på icke kommersiell "fildelning" - eftersom man redan då kunda kopiera låtar till kassettband - Dagens fildelning är i stort sätt samma sak - fast kopieringen sker digitalt.

I programmet antydde man också att musikindustrin hade giltiga skäl att bekämpa fildelningen - eftersom de drabbades ekonomisk av aktiviterna. - INGEN har dock kunnat påvisa att så är fallet. - Det finns INGEN forskning - utredning eller annat än branschens egna utsagor som man borde ta med en stor nypa salt.

Man kan då fråga sig varför förre justitieminister Bodström och den nuvarande Beatrice Ask så frenetisk vill komma åt en miljon svenska fildelare som inte skadar NÅGON. - Tittar man på olika handelser i det förgångna så kan man lätt få för sig att det är en konspiration mellan AMERIKANSKA ekonomiska intressen (som har politisk makt ända in i Vita Huset) och den svenska staten. - Lägg märke till att endast 4 eller 5 stora amerikanska musikbolag kontrollerar 95% av världens musikproduktion/försäljning.

1. Bodström tvingade fram en ny upphovsrättslag som även kriminaliserrade dem som laddar ned upphovsrättsskyddat material från Internet. - Innan dess var det endast tillgängliggjörandet som betraktades som brottlig. Han försvarade lagen med att han ville komma åt dem som tjänar miljoner på verksamheten - dock kunde han inte peka ut några som tjänade dessa miljoner eftersom fildelning är ICKE kommersiell - dvs - ingen tjänar ett öre på att dela med sig vad man har på sina hårddiskar - det är frågan om IDEELLA aktiviteter.

2. Bodström ägnade sig åt ministerstyre och tvingade åklagaren Roswall att slå till mot the Pirate Bay - Mer än ett år efter den upseendeväckande händelsen - med 50 poliser inblandade - har inga som helst åtal väckts och Roswall begär och får det ena uppskovet efter den andra.

3. Än så länge får endast svenksa MYNDIGHETER undersöka/bevisa och straffa brott men Beatrice Ask vill förändra denna rättspraxis så att privata särintressen (dvs musik/film/dataspel bolagen) skall kunna spionera på svenska medborgarnas aktiviteter på Internet - vid misstanke om upphovsrättsintrång skall de därefter kunna begära ut PERSONLIGA uppgifter från internetoperatörerna - och sedan kunna hota eller dra enskilda personer inför rätta. - Den rättspraxis är typisk för USA och se hur branschen går fram där - Vill vi verkligen ha sådant här i Sverige?

4. Branschen lägger miljontals $$ på att annonsera och lobba politiker samt mediafolk så att DERAS syn på rättvisa får stå i fokus. - Vilka har fått representera den stora grupp av fildelare när Bodström tvingade igenom den skärpta upphovsrättslagen - och vilka står upp och försvarar fildelarnas intressen nu när Ask vill gå ännu längre och hänsynslöst kränker medborgarnas rätt till personlig integritet?

5. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund lät branschen - dvs Antipiratbyrån - som själv var en PART i målet - undersöka en mistänkt fildelares hårddisk - utan hänsyn till att den även kunde innehålla annat MYCKET personligt material av PRIVAT karaktär. - Hon tyckte inte att det var så märkvärdigt eftersom hon själv SAKNADE dom nödvändiga KUNSKAPER.

6. I riksdagsvalet tittade Reinfeld väljarna i ögonen och tyckte att man inte kunda ha en upphovsrättslag som kriminaliserade så många svenska medborgare - EFTER valet får vi en moderat justitieminister som går fram som en slåttermaskin och som ENBART kommer med förslag som gynnar (den amerikanska) branschens intressen.

Sammantaget ser i alla fall jag ett mönster.
1. Vi har en allvarlig RÄTTSRÖTA i Sverige -

2. Ledande svenska politiker går i USAs LEDBAND och stiftar medborgarfientliga lagar som har drag av FACISM.

3. Vi går mot ett alltmer polisKONTROLLERAT samhälle där medborgarnas rätt till personlig integritet väger lätt och där big business/polis/myndigheter/etablerade massmedia och politiker går samman i en ohelig allians mot folket.

Varför slår inte tidningarna/radio/TV larm - varför håller våra folkvalda så tyst - vaför är det endast i bloggvärlden som man inser faran? - Det är inte utan att man få kalla kårar och undrar vad som händer med vår demokrati. - Om inget händer snart har vi med små steg i taget gått över till en facistisk polisstat.

Anonym sa...

Jag instämmer helt med vad signaturen ''flyer'' argumenterade. De som vill förbjuda fildelning är datoranalfabeter som inte vet hur dynamiken i fildelning fungerar. Fildelning skadar ingen som vill skapa kvalitativ kultur.