måndag 15 augusti 2011

Juholt vinner tillbaka väljare från SD

Opinionsundersökningar genomförda i semestertider är vanskliga att tolka. Ofta är bortfallet större och så även även risken för systematiska fel. Dock innehåller den senaste mätningen från United Minds ett tydligt besked. Mätningen är genomförd under perioden 3 juli till 14 augusti. När det gäller perioden efter terrorattentatet i Oslo 22 juli så är det ett tydligt resultat. Socialdemokraterna ökar då med hela 3,6 procentenheter och Sverigedemokraterna minskar med 3,3 procentenheter. Terrordådet verkar ha fått en del tidigare S-väljare att vända tillbaka till S från SD.

I övrigt så är förändringarna i opinionen relativt små och som sagt är osäkerheterna stora.

SvD DN GP

12 kommentarer:

Stefan K sa...

Måste kännas tråkigt för en socialdemokrat att man vinner röster på en tragedi istället för den egna politiken?

Anonym sa...

Ja en del av de gamla s-väljarna går tillbaka, men de gamla moderaterna blir kvar, både i partiledning och bland sympatisörer.

Karl

Stefan sa...

Opinionsundersökningar i semestertider säger egentligen ingenting, men eftersom just den här undersökningen - tvärtemot de flesta andra - säger att S ökar och SD minskar så säger den ändå något...

Peter sa...

Det "tråkiga" är ju att du har fel. SD ökade - men medias vinkling är att vi minskade i den senare delen av undersökningen, den som utförs per telefon där SD alltid är svagare.

Läs detta era genier: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13467909.ab

Alltså, vi ökar från 7,4% till 7,8%. Hur sveriges samlade mediakår får det till att SD "minskade" eller för dne delen denna blogg är en gåta. Fast det är klart - media försöker alltid få det att låta dåligt för SD. Denna gång var de ovanligt förljugna och pratade om en liten del av hela undersökningen...

Stefan K sa...

Stefan 08:39
SD minskar inte, utan ökar med 0,4%
Socialdemokraterna ökar med 1,5, men med 3,6 efter tragedin i Norge. Det torde innebära att S låg långt under siffrorna i julimätningen innan Breiviks vansinnesdåd.
I slutändan är det förhoppningsvis politiken människor röstar på och inte tragedier i vår omvärld. Det är långt till september 2014 och inte förrän då är siffrorna relevanta, oavsett vilket parti det rör sig om.

Anonym sa...

I och med detta inlägg kan alla se, svart på vitt, att S är en samling lögnare. SD minskar inte - de ökar med 0,4%.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13467909.ab

För övrigt tycker jag det är osmakligt att försöka dra fördelar av ett av de vidrigaste terrorattentaten i Nordens historia.

Anonym sa...

Märklig vinkel. SD går ju framåt.
För övrigt tror jag inte att Breiviks illdåd i Norge förändrar väljarnas syn på den misslyckade invandringen. Möjligen kan skriverierna och medias tafatt försök att skuldbelägga SD få SD-sympatisörer att bli lite mindre uppriktiga, när opinionsinstituten ringer.
Dessutom ligger SD ALLTID lägre i opinionsundersökningar än i valresultat. Jmfr Västra Götaland och Örebro.

Anonym sa...

Tragiskt när folk inte läser själva undersökningen, men medias tolkning av den. SD backar alltså inte...

Göran Pettersson sa...

Det verkar rätt tydligt att terrorattentatet 22 juli påverkat opinionsundersökningen. Påverkan har varit avsevärt mindre än motsvarande påverkan i Norge och den verkar framförallt ha påverkat S och SD. Trots denna påverkan visar SD en liten ökning vilket skulle tyda på att öknining i den del av undersökningen som gjordes före 22 juli var större.

Stefan K sa...

SD hamnar på 7,8%, men enligt media backar man med 3,3. Det innebär m.a.o. att partiet låg på 11,1% innan tragedin i Norge, den högsta siffran i partiets historia.
Hur mycket kravallerna i England och eventuella copy-cats i Sverige påverkar komman siffror återstår att se.

Anonym sa...

Riksdagsledamot och inte förmögen att ens dra de enklaste slutsatserna. Hmmm ok, SD backar med 3,3 % efter terrordåden säger man. Då är ju den självklara frågan hur stor andel som svarade före/efter terrordådet. Om det var 50/50 så innebär det ju att SD skulle ha haft 12,5 % innan och 3,1 % efter (7,8 i genomsnitt nu, 7,4 i tidigare mätning). 12,5 % innan?!? Nej, det troliga är att det var några hundra röster efter galningen och det innebär att 2-3 röster innebär procentenheter!!! Man ljuger oss rakt upp i ansiktet och drar slutsatser på ett sjukt litet urval. Pravda i sitt esse. Rikdsagsledamot tjena

Anonym sa...

Tror sifferdiskussionen blir klarare om ni tittar pa

http://www.makthavare.se/2011/08/15/fortsatt-uppat-for-oppositionen/