fredag 26 augusti 2011

Opinionsmätning i turbulent miljö

Dagens opinionsundersökning från Synovate är genomförd i en politiskt mycket turbulent period. Mätperioden var 15-24 augusti. Enligt min bedömning så kan mätningen påverkats av terrodåden i Oslo och att två av riksdagspartierna är mitt uppe i processen att utse nya partiledare.

När C och V har fått nya partiledare så blir läget annorlunda. Vem om någon kan vända Centerpartiets nedåtgående trend. Varifrån kommer väljarna i sådana fall att komma? Min förhoppning är att C ska våga välja en partiledare som kan vinna väljare från MP. En ny V-ledare, eller blir det kanske två, kan mycket väl komma att vinna väljare från S. Det kan bli trångt för Juholt på vänsterkanten med Fridolin, Sjöstedt och Andersson.

När det gäller Sverigedemokraternas resultat vill jag utfärda en varning. Med tanke på terrorattentaten i Oslo så är det nog inte en alltför vågad gissning att tro att vissa SD-sympatisörer inte valt att meddela detta vid telefonintervjuer.

DN SvD Expressen

Tokmoderaten Thomas Böhlmark

1 kommentar:

Micke sa...

Håller med dig om telefonintervjuerna. Man får lägga till skamprocenten/erna vid telefonintervjuerna. United Minds har webbundersökningar och där ligger Sd på 6,8%.