lördag 28 maj 2011

Sanden i timglaset har snart runnit ut

I torsdags spelade jag in ett radioprogram i vilket jag redogjorde för min syn på den uppkomna situationen runt monarken och vad jag anser behöver göras för att återställa förtroendet. Hovet verkar dock att slagit in på en annan linje än den jag förordade. De verkar tro att tiden läker alla sår och att det inte krävs ett kraftfullt agerande för att få skutan på rätt köl. Detta är mycket bekymrande för som tycker att vi har ett bra statsskick. Hovets agerande skadar monarkin och det finns uppenbar risk för att skadorna är oreparabla och att dagens bristande agerande ger historiska konsekvenser.

Här är länken till radioprogrammet i vilket jag utvecklar mina tankar i frågan.

Extern spelare

Länk till Den politiska talradion

SR SvD SvD DN DN DN Aftonbladet Expressen Böhlmark

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver: "Hovets agerande skadar monarkin".

En ledande statsvetare anser, att Sverige inte har 'absolut monarki', inte heller 'konstitutionell monarki' utan en 'sorts konstitutionell monarki'.

Om nu hovet skadar 'monarkin' - vilken sorts monarki anser du då att hovet skadar?

Nu talar vi om statsskick och dess former. Vad är 'Hovet'? Successionsordningen talar om 'Sveriges tron'. Inte om kungahuset eller hovet. Regeringsformen talar om Kungen och i förekommande fall Drottningen, enligt Successionsordningen.

Att debatten visar upp en del begreppsförvirringar är väl ganska naturligt - i press, TV, bloggar och insändarspalter.

Men i en förtroendevalds blogg passar inte begreppsotydligheter.

Anonym sa...

Skilj på huvudsak och bisak!
Göran Petterssons resonemang är glasklart.
Det må vara att författningen inte talar om kungahus och hov. Likväl är det ett faktum att kungen bärs upp av kunghus och hov. Hovstaten är en särskild budgetpost i statsbudgeten. "Hovets" uppgift är att bära upp monarkens funktion. Däri ligger givetvis att genom råd och dåd på alla sätt skydda monarkens/statchefens väl, ve, OCH integritet. Det förefaller uppenbart att hovet i denna sista del brustit allvarligt. Det är lika uppenbart att detta måste leda till en rejäl utvädring för att förtroendet ska kunna återupprättas. Tack Göran för din klarsynta och öppna analys.