fredag 20 maj 2011

Socialdemokraternas (förlorade?) framtid

Håkan Juholt har börjat forma sitt lag. Ut åkte personer med utbildning och intellektuell skärpa som Thomas Östros. Ersättare blev ett gäng konfrontationspolitiker mer kända för sin onyanserade och drastiska debatteknik än för sin djupare analys. Peter Hultqvist som försvarspolitisk talesperson och Monica Green som IT-politisk talesperson är två tydliga företrädare för Håkan Juholts Sociala Demokrater.

Jag tror att konkurrens är positivit för utvecklingen och jag hade gärna sett att Socialdemokraterna skulle ha format ett starkt lag som kunde ha utmanat Alliansen och sporrat till en ännu mer framtidsinriktad politik. Jag tror att väljarna och Sverige skulle varit vinnare på denna konkurrens. Det finns fortfarande i de socialdemokratiska leden ett antal personer som har både kunskap, intellektuell förmåga och vänsterhjärta. Klarar de av att övervintra under denna period av socialdemokratisk vulgarisering? Jag hoppas innerligt att Håkan Juholts Sociala Demokrater inte ges möjlighet att leda Sverige. Om Juholt misslyckas öppnar det upp för en modern form av socialdemokrati. Det saknas som sagt inte kompetens inom Socialdemokratin men frågan är om de kommer att vilja identifiera sig som socialdemokrater om Juholt fortsätter på den inslagna vägen.

Du kanske undrar vilka personer jag tänker på när jag talar om Socialdemokraternas framtid. Här kommer tre exempel.
Jens Henriksson - Tidigare statssekreterare i finansdepartementet och nordisk-baltisk representant i IMF. Idag chef för Stockholms börsen.
Karin Pettersson - Tidigare politiskt sakkunnig vid finansdepartementet, chefredaktör för Fokus och kommunikationschef vid Socialdemokraterna. Idag politisk chefredaktör för Aftonbladet.
Niklas Nordström - Tidigare bl.a. ordförande för SSU. Idag konsult.

Karin Pettersson skriver idag tänkvärt och roligt om det Finaspolitiska rådet och det politiskt ekonomiska dilemmat.
Niklas Nordström var med och presenterade en rapport igår om socialförsäkringarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Amen.... !