tisdag 16 augusti 2011

Konservativt spelat i osäkra tider

Det är för närvarande synnerligen vanskligt att göra prognoser över ekonomins utveckling. Det finns ett antal mycket stora osäkerheter inom finanssektorn och marknadens intresse för statsfinanserna har ökat dramatiskt. Likaså råder stor politisk oreda på många håll i världen. Kopplingen mellan politiken och marknadens syn på ekonomin är för tillfället osedvanligt stark. För det ledande regeringspartiet finns det då flera saker att ta hänsyn till. Säkerställ handlingsfrihet med finanspolitiken genom att iakta stor försiktighet med statsfinanserna och riskera inte regeringsunderlaget. För mig är detta den logiska förklaring till Fredrik Reinfeldts besked att Moderaterna förordar att regeringen väntar med att införa ett antal skattesänkningar som utlovades i valrörelsen. Jag tycker att det är tråkigt att strukturellt värdfulla reformer senareläggs men samtidigt har jag stor förståelse för respekten för krisens eventuella verkningar på den svenska ekonomin.

I ett annat politiskt och ekonomiskt läget så skulle jag ha förordat att vi synat oppositionens kort. I det nuvarande läget finns det skäl att agera försiktigare. Samtidigt som jag är besviken på att ett viktigt reformsteg försenas så har jag full respekt för viljan att spela säkert i tider som dessa.

DN SvD Aftonbladet Expressen SR SvT

2 kommentarer:

Sumatra sa...

Göran,

Ett bra inlägg. Tider skola komma när dessa pengar går åt till akuta åtgärder. Anders Borg är regeringens starkaste kort, i en i övrigt blandad samling.

Det lär nog för övrigt dröja innan någon politiker vågar föreslå att Sverige skall gå med i eurosamarbetet. Själv röstade jag nej och utan någon som helst ekonomisk bakgrund så förstod jag ändå hur urbota dumt det var att låsa fast Europas länder i varandra, när förutsättningarna var så olika. Dock kan jag inte skryta med att jag förstod att det skulle gå så här illa.

Skall vi göra något, så är det att i så fall stötta Lettland och Litauen där det går och även vårt nordiska grannland Island. Resten får valutaunionen ta hand om.

Fredrik i Sollentuna sa...

Jo, så kan det vara. Vi får se tiden an.

http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/08/16/bitterljuva-toner-i-mediesfaren/