söndag 18 november 2007

Globala problem kräver globala lösningar

SvD har idag flera artiklar om FN:s klimatpanel. FN står inför en stor utmaning som organisation. Här finns en uppgift som endast kan lösas globalt, har det någonsin funnit en för FN bättre anpassad uppgift?

Jag är i grunden för att beskattningsrätten ska vara nationell. Det är en viktig princip att det finns en tydlig koppling mellan beslutanderätten, konsekvenserna och ansvarsutkrävandet (vanligen genom allmänna val). När det gäller klimatproblemens lösning är jag dock ambivalent. Konsekvenserna av våra utsläpp av växthusgaser är globala. Det kommer därför att krävas globala lösningar. Jag har i många tidigare inlägg här på bloggen framfört att jag tror på mänsklighetens förmåga att finna nya lösningar och att ransonering inte brukar vara den metod vi väljer. Men för att skapa ytterligare incitament för nya lösningar krävs ett globalt solidariskt system som gör att det inte lönar sig att fortsätta att släppa ut växthusgaser. Ett globalt handelssystem med utsläppsrätter alternativt en växthusgasskatt skulle vara ekonomiska styrmedel som drev på utvecklingen. Men om systemet inte blir globalt så riskerar det att endast snedvrida konkurrensen och i förlängningen leda till handelshinder och protektionism.

__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kanske börjar bli dags att bli protektionistisk om miljön om inte marknadsreligionen och tillväxthysterin ska ta död på oss alla...