tisdag 6 november 2007

Sluta hyckla om säkerhetspolitiken

Jag läser ofta Lotta Grönings krönika på Aftonbladet.se. Vanligtvis har vi en liknande syn på olika företeelser även om våra slutsatser blir olika. Igår skrev hon bland annat följande om den svenska stridsgruppen till EU: "Att vi kanske får vänja oss vid att det kommer hem kistor prydda med svenska flaggan omgivna av militära hedersbetygelser har inte hamnat i folks medvetande. Förmodligen inte heller det faktum att Sverige knappast kan räkna sig som alliansfritt. Det ligger antagligen i maktetablissemangets intresse att inte tala så högt om den här stridsstyrkan."

Jag delar Lotta Grönings uppfattning om att svenska politiker hycklar om säkerhetspolitiken. Kanske inte alla, en del är säkert bara rejält dåligt insatta. Det är dags att vi gör upp med den ologiska säkerhetspolitiken och påbörjar en rejäl folkupplysningskampanj om de säkerhetspolitiska realiteterna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Kan du inte göra en enkel lista över vilka dessa de säkerhetspolitiska realiteterna är, som du ser på saken?

Anonym sa...

Hej!
Här kommer min lista:
1. Vårt samhälle är idag starkt integrerat i ett euro-atlantiskt sammanhang. Detta gäller framförallt ekonomiskt. Vårt medlemskap i EU innebär också att vi ej längre är neutrala.

2. Varande en liten stat har vi mycket små möjligheter att bygga upp en självständig militär förmåga. Om man önskade att ha en egen allsidig självständig militär förmåga så skulle det krävas ett försvarsanslag som troligen var minst fyra gånger högre än dagens.