måndag 24 november 2008

Bra förslag möter motstånd

Den moderata arbetsgruppen för ”Integration och arbete” har väckt stor uppmärksamhet i helgen. Igår redovisade Per Schlingmann idén runt de så kallade invandrarkontrakten där den invandrade skulle uppmärksammas på de lagar och värderingar som formar det svenska samhället. I dag skriver gruppens ordförande Elisabeth Svantesson tillsammans med kollegan Tomas Tobé på DN Debatt om gruppens arbete för att öka invandrarnas deltagande på arbetsmarknaden. Gruppen har tagit fram ett helt batteri med åtgärder som ska vända trenden och få våra många invandrare att bli en tillgång istället för ett problem. Jag har bett Elisabeth vara med som gäst i veckans avsnitt av ”Den politiska talradion – dinledamot.se”. Samtidigt som jag inte är förvånad över att det blev reaktioner på förslagen så är det rätt konstigt att så många politiker reagerar med reptilhjärnan när frågan om integration och arbete kommer upp. Statistiken är nedslående och därför krävs det nya angreppssätt och metoder. Jag tror att de allra flesta som lever i Sverige anser att det är helt rimligt att den svenska staten tydligt redovisar för nyanlända hur Sverige fungerar. Likaså tror jag att de allra flesta delar uppfattningen om att arbete är den bästa vägen till integration.
Aftonbladet Mina moderata karameller SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man skulle kunna uttrycka det som att kroknäsorna ska lära sig veta hut redan vid gränsen?

Per Hagwall sa...

Hans, våra skolbarn tvångsmatas, rätt eller fel, med vår värdegrund i minst nio år. Varför vill du särbehandla de som kommer hit i vuxen ålder?

Mary X Jensen sa...

Hans, för detmesta är man nog tacksam för att få veta hur saker och ting fungerar om man kommer tille t tntt land. det underlättar för alla.

Kanske dock att valet av ordet kontrakt är olyckligt eftersom det tycks tända så negativa känslor hos människor.

Anonym sa...

Per, en hel del av dem mobbas och får också stryk under sin 9-åriga "skolgång". Ska vi samla ihop till en rejäl omgång av de som kommer hit i vuxen ålder då?

Anonym sa...

@Mary:

Kanske man skulle göra SFI-undervisningen (Svenska För Invandrare) en vecka längre?