söndag 16 november 2008

Ordningen återställd i Stockholm

Normalt sett skulle en opinionsundersökning där den egna sida låg 8,6 procentenheter efter motsidan uppfattas som positiv. Trots att det är nästan två år kvar till nästa riksdagsval så är opinionsläget besvärande. Det finns dock ett antal glädjande detaljer i dagens Sifoundersökning. En är givetvis trenden. Sedan oktobermätningen har avståndet mellan blocken krympt med fyra procentenheter, om den trenden höll i sig så skulle blocken vara lika redan i januari. En annan uppmuntrande detalj är att det är på min hemmaplan som Alliansens framsteg är störst. I stockholmsregionen så är nu Alliansen i klar ledning. Avståndet mellan blocken är nu hela 11,1 procentenheter. 10 december redovisar SCB sin stora undersökning över partisympatierna och då får vi ett ännu bättre kvitto på den lokala opinionen. Jag har gjort en liten sammanställning över opinionen i Stockholmsregionen såsom den framkommit i SCB:s tidigare mätningar.
.............Alliansen svmp
SCB maj 06 54,7 44,1
SCB nov 06 55,5 42,8
SCB maj 07 50,0 48,2
SCB nov 07 49,5 48,6
SCB maj 08 46,6 51,7
Sifo nov 08 54,0 42,9
SvD
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Twingly
Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

SD är inte främlingsfientliga, de vill däremot att man ska se på sveriges ohämmade invandring (96.000 personer 2007) i nytt ljus. Jag är själv andra generationens invandrare från sydamerika, och jag är VÄLDIGT oroad av Sveriges långtgående islamisering, som alltmer visar sitt rätta ansikte. Sverige och Europa är REELT hotade, något som medelklassen/sverigesvenskar av vänsteråsikter/journalister (hej 68) har svårt att förstå i sina fina boningar i innerstan eller svensson-förorter (hej Täby, hej Vallentuna, hej Vaxholm, hej Danderyd), där de inte ser hur islamiserat delar av sverige REDAN är.

Kulturbäraren sa...

Varför finns inte Sverigedemokraterna med som alternativ i din omröstning, Göran?

Göran Pettersson sa...

Sannolikheten för att sd ska ingå i en regering efter valet 2010 är i det allra närmaste noll.

Kulturbäraren sa...

Det är den inte alls. Ni kommer att samarbeta med oss om vi blir vågmästare.

Anonym sa...

Opinionsundersökningar ska man alltid ta med en stor nypa salt. Dessutom får man aldrig veta hur de är gjorda. Hur många är intervjuade? Hur
representativ är undersökningen? Vilka variabler togs det hänsyntill t.ex. älder, kön och etnicitet etc.

Finns det några systemfel och urvalsfel? Kan det vara så att de som deltog i undersökningen var det endast dom som är personligt intresserade av politik (urvals bias).

Är opinions siffrorna manipulerade?

Min rekommendation Göran Pettersson är att vara mycket försiktig när du publicerar opinions siffror.