måndag 17 november 2008

Han sa likadant om Vin & Sprit

Socialdemokraten Tomas Eneroth arbetar oförtrutet vidare på att hindra staten från att sälja ett antal bolag. Nu hävdar han att riksdagen bör riva upp ett tidigare beslut om försäljning av Nordea och SBAB pga finanskrisen. Riksdagen har inte beslutat att regeringen måste sälja bolagen utan endast gett dem rätt, bemyndigande, att göra det. Om marknadssituationen är dålig kommer givetvis inte staten sälja innehavet men vad är det som säger att finanskrisen inte leder till goda tillfällen för omstruktureringar inom banksektorn. Då vore det väl olyckligt om staten inte hade bemyndigande att göra en god affär för Sveriges skattebetalare. Försäljningen av Vin&Sprit drog in 58 miljarder till svenska staten. Genom att likviden betalades i utländsk valuta som inte växlades in till kronor så har nettoeffekten blivit ännu större då kronans värde försvagats pga den globala finanskrisen. Det var en mycket bra affär för Sveriges skattebetalare. För bolagets anställda i Åhus har Pernod Richards övertagande också öppnat upp för ytterligare expansion.
Ekot
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har inga synpunkter på utförsäljningen i övrigt men en expansion i Åhus är knappast önskvärt. Produktionsökning där betyder försämrad folkhälsa både här och där i världen. Gårdagens "Dokument inifrån" visade på hur barn uppfattar den alltmer utbredda och frekvetna alkoholkulturen.
Och jag tror inte (m) heller önskar en försämrad folkhälsa.

Per-Åke Andersson, Finspång

Anonym sa...

Du kan fråga din kollega Pär Bill om vådan av att gilla flaskan för mycket, men försäljningen är helt rätt i sak.Gäller bara att välja ett lämpligare tillfälle.

Klart sprit ska tillverkas i Åhus, men det är en fråga för ägarna, inte för staten. Skrämselpropaganda från statligt avlönade alholpolitruker har vi sett nog av.