fredag 14 november 2008

”Dreamteam” för Alliansen?

Mina kollegor från finansutskottet Thomas Östros (s), Mikaela Valtersson (mp) och Ulla Andersson (v) sägs enligt SvD inte ha kunnat förhandla ihop sig om en gemensam röd-grön uppfattning om det ekonomiska ramverket. Detta borde egentligen inte förvåna. För även om stämningen mellan ledamöterna i utskottet, även över blockgränsen, är väldigt god så är det på flera viktiga punkter en milsvid skillnad i synen på den ekonomiska politiken. Det innebär att Mona Sahlins ”lagbygge” ånyo lyfts upp till partiledarnivån. Om orden som vänsterpartiet uttalar i debatterna betyder något så borde det vara omöjligt för ett modernt socialdemokratiskt parti att acceptera vänstern som en regeringskollega. För egen del tror jag att ett gemensamt s, v och mp alternativ vore en önskemotståndare inför valet 2010.

Genom åren är det många mittenväljare som röstat på socialdemokraterna för att de uppfattat att de erbjudit det pålitligaste regeringsalternativet. Även Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson sade sig i förra veckan God morgon Världen att ha tillhört den skaran. Men inför 2010 torde positionerna vara ombytta. En regering Reinfeldt med fyra års regeringserfarenhet ställs mot Lag Sahlin med ett antal inbyggda spänningar.

Trots att världen under de närmaste åren troligen kommer att genomgå en djup lågkonjunktur, trots att Alliansen legat rejält efter oppositionen i opinionen trots strålande högkonjunktur och trots att all ”uppror” mot FRA, fildelning och äktenskapslagstiftning så tror jag att vi snart kommer att få se att Alliansen räknas som favorit inför valet 2010. 10 december redovisar SCB sin stora halvårsvisa opinionsundersökning. Troligen kommer den röd-gröna sidan även denna gång att ha ett tydligt övertag men jag blir inte förvånad om avståndet mellan blocken reducerats rejält.
SvD SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

eeeeeh!

http://se.youtube.com/watch?v=HE6VXnScmC4