torsdag 27 november 2008

Resursförbrukning kan inte få vara målet

Håller moderaterna på att utvecklas till det minst ”politiskt korrekta” partiet? Det finns flera tecken på att så är fallet. Jag tror att det är nödvändigt om vi som ledande regeringsparti ska lyckas driva ett fortsatt förbättringsarbete som gör Sverige ännu bättre. Jag har i tidigare inlägg och radioinslag kommenterat förslagen inom integrationsområdet. Idag skriver biståndsminister Gunilla Carlsson och partisekreterare Per Schlingmann på DN Debatt om hur biståndet borde moderniseras. Jag har mycket länge varit kritisk till den svenska biståndspolitikens fokusering på resursförbrukning. I somras debatterade jag denna fråga i Almedalen med två som hade en diametralt motsatt uppfattning, Bengt Westerberg och Birgitta Ohlsson. Det måste vara biståndets effekt som är målet inte förbrukningen av skattepengar. Det gläder mig att biståndsministern och partisekreteraren har samma åsikt som jag har i denna fråga.

Debattartikelns två avslutande meningar förtjänar att citeras:
”Vi moderater är fast beslutna att fortsätta reformeringen av utvecklingspolitiken. Vår utgångspunkt är alltid ansvaret mot såväl svenska skattebetalare som enskilda människor i utvecklingsländerna.”
SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om politiskt korrekthet är målet, varför inte säga som det är - att ni vill minska biståndet? Det är ju vad det handlar om? Mindre pengar till de områden som biståndet hittills gått till, stöd till långsiktig utveckling av fattiga länder.

Är det inte skenheligt att prata om "modernisering av bistånd" när det i själva verkat handlar om att sänka mini-gränsen från 1% till 0,7% samt lägga in fler utgiftsposter som bistånd.

Det är ingen som tvivlar på att (m) inte gillat idén om att rika länder med hjälp av överföring av resurser ska hjälpa fattiga länder att utvecklas. Är det inte ärligare att bara säga det?

För mig verkar det som om (m) definitivt fortfarande är mer intresserade att vinna val än att driva sin egen politik, eller i alla fall argumentera för sin egen politik, och det är inte alls att vara politisk inkorrekt, det är att lura väljare.

Det må vara effektivt (som i senaste valet) men det är inte direkt ärligt.

Anonym sa...

Moderaterna och dess medlemmar är ju fortfarande otäckt politiskt korrekta. För bara ett par månader sedan sjöngs nyliberlismens lov i invandringspolitiken. Nu, med sd:s framgångar, har steken vänt. Men fortfarande handlar det bara om kosmetik. Jag tycker det är betryckande hur moderaterna har förvandlats till ett änsligt och politiskt korrekt parti. Kontraktet är ett steg i rätt riktning, men m har mycket lång väg att gå innan det åter blir ett trovärdigt alternativ i invandrings-/migrationsfrågan. Vi kan ju bla fråga moderaterna hur vem som ska skapa de 50-100 000 människor som numera kommer till Sverige varje år. Det kan inte fortsätta i all oändlighet, vi vill även höra det från moderaterna själva. Lycka tillk, ni har mycket att vina, inte minst opinion.