tisdag 11 november 2008

Vart leder Mona Sahlin socialdemokraterna när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken?

Valet av Barack Obama till USA:s president öppnar upp för socialdemokraterna att modifiera sin politik visavi USA. Mona Sahlin mycket känslomässiga hyllning till Obama på valnatten kommer ganska snart att utsättas för en test i den reala världen. Inom kort torde Obama vända sig till sina Europeiska vänner och kräva utökat stöd för insatserna i Afghanistan såväl med militära resurser som med bistånd. Samtidigt pågår inom oppositionen, i Sverige, överläggningar om ett fördjupat samarbete. Vänsterfalangen inom socialdemokratin verkar dessutom vara på marsch emot den försvars- och säkerhetspolitik med inriktning på ett insatt insatsförsvar som förespråkats av de socialdemokratiska försvarsministrarna Björn von Sydow och Leni Björklund. Här hamnar Mona Sahlin i ett dilemma. Ska hon ställa sig bakom den svenska regeringen när den tillsammans med våra Europeiska vänner solidariskt ställer upp och ökar vårt engagemang i Afghanistan eller ska hon göra gemensam sak med sina vänstervänner och slå igen dörren i ansiktet på den nyvalde Barack Obama.

I senaste avsnittet av ”Den politiska talradion” kommenterade jag det amerikanska presidentvalet och vad det kommer att ha för konsekvenser för Sverige. Du startar programmet genom att klicka på playknappen.
Aftonbladet SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, Obama har redan kritiserat Danmark!?! för att dessa inte tar emot tillräckligt med irakiska flyktingar???

Sägas bör att vårt Södertälje tagit emot fler irakiska flyktingar än HELA USA!

Obama kommer nog att vara i stort sett likadan i sin politik som McCain skulle ha varit. De skillnader som finns är nog bara grader.