torsdag 2 oktober 2008

Bensin på orosbrasan!

Aftonbladet häller nu bensin på orosbrasan. Med dagens artikel på hemsidan om osäkra respektive säkra konton rör man till begreppen i grunden. Allt tyder på att den versionen man haft utlagd 08:20 förväxlat säkra och osäkra konton. Rätt information finner man på riksgäldens hemsida. När jag ringde Aftonbladet för påpeka det hela fick jag endast meddelandet att de inte hade någon reporter på plats.

Uppdatering 08:45
Nu är texten på sidan korrigerad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aftonbladet ger här ett exempel på den absolut sämsta sortens journalistik d.v.s den som syftar till att skapa en struts av en fjäder från en höna.
Jag vet inte om ni minns sketchen med Bosse Parnevik och någon mer som uttråkade piloter som för att roa sig själva tar en mikrofon och meddelar passagerarna att "det finns absolut ingen som helst anledning till oro, samtliga motorer fungerar fortfarande."
Taget ur sitt normala sammanhang och presenterat utan vidare förklaring väcker ett sådant budskap vissa i förväg lätt förstådda tankar och associationer.
Utan att presentera ett enda konkret och handfast bevis för att banken är på väg mot konkurs lyckas tidningen på detta sätt ändå skapa det intrycket. På så sätt hälls just den bensin som Göran talar om på brasan och med tillräckligt många "duktiga" journalister så kan man kanske t.o.m skapa en panik som leder till att den ursprungliga insinuationen växer och blir till en självuppfyllande profetia.

Jag hörde för övrigt att Aftonbladets nyhetschef var nykter idag...!?

Göran Pettersson sa...

Tydligen var felet ännu större än vad jag trodde. Pappersupplagan innehåller också samma felaktigheter. Igår intervjuade jag den tidigare journalisten Staffan Dopping i den politiska talradion. Staffan var mycket kritisk mot dagens journalisters bristande krav på faktakontroll. Idag lyckades Aftonbladet slå även Staffans låga förväntningar!