tisdag 7 oktober 2008

Östros populism skadar Sverige

Socialdemokraternas finanspolitiske talesman Thomas Östros har en fil lic i nationalekonomi. Detta är givetvis en styrka om man ska arbeta med finanspolitik. Men om man väljer att bortse från sin kunskap och istället hänger sig åt ren och skär populism torde utbildningen på sikt bli en belastning. Hur länge ska Thomas Östros kunna se sig själv i spegeln när han uppenbarligen tvingas presentera förslag mot vad som torde vara bättre vetande. Det senaste i raden är socialdemokraternas förslag att återinföra en särskild skatt på förmögenhet.

Av EU:s alla länder har idag endast två stycken förmögenhetsskatt. Det råder idag stor rörlighet på kapital och det innebär att om Sverige återinför en förmögenhetsskatt så minskar våra förutsättningar att få behålla svenskt och attrahera utländskt kapital. Svensk ekonomi kommer följaktligen att förlora på en återinförd förmögenhetsskatt.

Politikerna Thomas Östros resonerar troligen på ett annat sätt än nationalekonomen Thomas Östros. Politikern är medveten om att det är relativt lätt att vinna popularitetspoäng på införandet av en skatt som endast verkar drabba ett fåtal. Nationalekonomen Thomas Östros inser säkert att införandet av förmögenhetsskatten skadar svensk ekonomi.

Genom att socialdemokraterna nu klargör att man vill återinföra förmögenhetsskatten skapar man en osäkerhet som skadar Sverige. Uppgiften om att en eventuell kommande regering kommer att återinföra skatten gör att många investerar tvekar på att ta föra sina pengar till Sverige. Detta gynnar givetvis politikern Thomas Östros. Jag vet inte om Thomas Östros var en duktig student när han läste nationalekonomi. Hans agerande som politiker förtjänar dock högsta betyg i ämnet populism, det är inte hedrande.

DN DI Dagens PS SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: