tisdag 7 oktober 2008

Vid finansiell storm sökes säker hamn

Opinionsläget över partisympatierna har varit minst sagt dystert under en längre tid. Idag redovisar dock Demoskop en undersökning som visar en ökning för moderaterna med hela 4,3 procentenheter till 28,4 %. Är detta möjligen ett tecken på att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg åtnjuter större förtroende än Mona Sahlin och Thomas Östros när det gäller att lotsa Sverige genom den finansiella krisen. Ibland är det yttre händelser som förändrar de politiska förutsättningarna. Hittills har socialdemokraternas populistiska ekonomiska politik, ”Mer till allt”, belönats av väljaropinionen. När läget nu blivit kärvare så verkar väljarna vända tillbaka till det pålitligare laget.

SvD E24 Sydsvenskan HD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

9 kommentarer:

Anonym sa...

Överskriften till blogginlägget är verkligen klockren. Även om jag inte sympatiserar med (m) så håller jag med dig till fullo i detta blogginlägg.

Esse sa...

Fast om man tittar på själva opinionsundersökningen så verkar det snarare som om väljarna flyttar sig inom det borgerliga blocket och inte över blockgränsen.

Ingen skräll direkt att nyliberalerna i FP söker tryggheten i Moderaterna nu när Johan Norberg och de andra neoliberala översteprästernas värdsbild rasar samman runt dem.

Håller dock med om att Anders Borg ger intryck av att vara den politiker som svenskarna kan sätta störst tilltro i detta läge även om jag inte röstar höger.

Anonym sa...

Gäsp!

7 Blogginlägg och två kommentarer.
Var tog dina besökare vägen?

Leif Ekstedt sa...

Nu gäller det att vara ödmjuk och försöka få några socialdemokrater på vagnen också. Men plocka inte upp Östros.

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
När det gäller antalet besök på bloggen så är det minst lika högt som under de månader jag mest skrev om FRA. När det gäller kommentarer har de sjunkit drastiskt. Till stor del beror det nog på att mina gamla läsare är tillbaka. Däremot tror jag att huvuddelen av "Stoppa FRA"-läsarna har slutat att besöka bloggen.

Anonym sa...

Göran!

Hushållens syn på svensk ekonomi är nu ytterst mörk. Har inte varit så pessimistisk sedan 1993, då arbetslösheten låg på 11%.

Att då tro att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skulle åtnjuta stort förtroende är nog feltänkt. Uppgången beror snarare på andra lekkamraters tillkortakommanden skulle jag tro.

Reinfeldt och Borg balanserar verkligen på slak lina. 9 000 varsel enbart i september och en enorm kris i knät samtidigt som en halv miljon svenskar valt att lämna a-kassan.

Att statens finanser möjligen är goda är i sig ingen tröst när räntan stiger och lånen till våra hus blir allmer dyrare. Förlorar man dessutom jobbet så är man rökt. Idag är faller man långt om det går illa. Det vet svenskarna.

Anonym sa...

Så här skrev jag i min blogg igår:
Jag blir mest full i skratt åt politiker som då opinionssiffrorna pekar nedåt talar sig blåa, röda eller gröna för att förklara att det minsann bara är mellanvalssiffror som inte alls är statistiskt säkerställda och förmodligen har frågorna varit fel formulerade.

Dessutom har vädret gjort människor sura och oppositionen ljuger och bla bla bla......Men en liten positiv siffra, ja då blir det annat ljud i partitrumpeten.

Seriöst? Nej. Roligt? Ja. Fånigt? Definitivt!

Obs! Gäller samtliga nu döda och levande partier.

Nedslag sa...

nähe jag e kvar. ;)

Anonym sa...

Det kommmer garanterat bli lika döfött som vanligt med svar och förklaringar från politikerhåll. Vaga, undanglidande...
Jag förstår att man kan byta parti, men inte hur man kan glida över blockgränserna. Är folks åsikter bara för stunden eller finns det fortfarande något som kallas "politisk ideologi" kvar hos befolkningen? Det undrar jag.Om Mona S och Wanja L/W gör pudlar behöver det inte betyda att alla inom (S) gör det. Men (S) har definitivt fel partiledare och det kan skada partiet. Det kan dessutom skada landet, vilket naturligtvis är tio resor värre.
Nu hamnade jag utanför ämnet en bit, men jag är sån.../Kao