onsdag 15 oktober 2008

Blandad dag i riksdagen


Om en liten stund ska jag iväg på ett seminarium om vindkraft. Det är energikoncernen Eon som vill upplysa oss riksdagsledamöter om vindkraftens förutsättningar. Därefter bär det av till kammaren och 09.00 börjar partiledardebatten. Runt 12.30 börjar den allmänpolitiska debatten och första ämnet är passande nog finansmarknaden. Jag kommer göra ett litet avbrott i debatten för att ta emot en besöksgrupp från Rimbo pastorat. Det är alltid lika roligt att visa runt grupper i riksdagen och svara på lite frågor om vår politik. Den sista programpunkten idag är att jag och Jacob ska spela in ett nytt avsnitt av "Den politiska talradion".
Uppdatering:
Två foton från besöket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom det ändå var blandat enligt rubriken så blandar jag in även nedanstående i debatten.

Eva-Britt Svenssons (v) tillägg nr 166 till Harbour-rapporten i EUs Telekompaket röstades igenom i Europaparlamentet 080924 med siffrorna 346 mot 312.

Parlamentet har därigenom röstat för att en paragraf 32a skall tillfogas till paketet.

Det är en viktig paragraf som skall se till att medborgarnas grundläggande rättigheter tillgodoses, även när Frankrike och skivbolag, som en del av jakten på fildelare, vill slänga ut folk från den mänskliga gemenskap som heter Internet.

Paragrafen sammanfattar Sveriges syn på nätet.

Formen i parlamentet var en "First Reading" vilket innebär att de skickar vidare synpunkterna till Kommissionen som är en ren EU-institution och Rådet som består av alla de enskilda ländernas ministrar i ärendet.

Nu sitter inte ministrarna själva och förhandlar detaljer utan det gör tjänstemän från länderna. I detta ärende kallas arbetsgruppen som bereder frågan vidare för rådets räkning ”Working party on Telecommunications and Information Society”

Ett dokument har läckt ut från denna beredning som visar att i det omarbetade tjänstemannaunderlaget saknas paragraf 32a.

Sveriges bidrag till ett fritt nät är inte med trots att parlamentet med en majoritet har bifallit paragrafen!!

Detta innebär att Rådet ”korrigerar” parlamentets beslut på ett mycket grovt och för § 32a, avgörande sätt. Genom denna korrigering riskerar det att inte ens bli någon ”second reading” och då har Sveriges, av parlamentet beslutade, tillägg raderats ut permanent.

Det får självklart inte gå till på detta sätt och här måste Sverige nu agera snabbt och beslutsamt.

Media måste ställa regeringen mot väggen och riksdagsledamöter ställa frågor i Riksdagen.

Vilka instruktioner har de svenska förhandlare som just nu sitter i ovan nämnda grupp?

Vilka är det som förhandlar för Sveriges räkning? Hur tänker de agera för att få in den paragraf 32a som parlamentet beslutat om?

Media måste även ställa frågor till Rådet och Parlamentet och till parlamentariker som nu håller på att bedras på det medborgarrättstillägg som röstats igenom.

Det är dags för Sverige att strida för sina tillägg i EU!

Anonym sa...

Tror att du lagt till denna bloggpost hos fel moderat!

Den enda moderat värd namnet är Karl Sigfrid!

Detta visar bara ytterligare vilken odemokratisk skapelse EU är. Vi borde utträda snarast!