onsdag 8 oktober 2008

Detta krävs för att John McCain ska vinna

Amerikanska presidentvalsdebatter blir ibland rätt egendomliga när de handlar om andra frågor än utrikespolitik. Skälet till detta är det amerikanska styrelseskicket där presidenten är den verkställande makten men där kongressens båda kamrar har ett mycket stort inflytande och de facto initiativet då det gäller budgetpolitiken. Av den anledningen blir det som sagt en rätt konstig debatt. Presidentkandidaterna slänger ur sig det ena konkreta förslaget efter det andra och det är väldigt svårt att veta om dessa förslag har någon förankring i kandidaternas partigrupper i kongressen.

Den amerikanska valrörelsen är nu inne på sin sista månad. Just nu överskuggar den stora finanskrisen alla andra frågor. Opinionsundersökningarna visar att Barack Obama har en stor ledning och om trenden håller i sig så lutar det åt att han vinner valet relativt stort. Inför gårdagens debatt talades det om att John McCain behövde någonting som ändrade valrörelsen. Men debatten blev snarast en uppräkning av sedan tidigare kända åsikter. Med en månad kvar till valet ser läget mörkt ut för John McCain. Han motståndare leder stort i opinionsundersökningarna och har dessutom avsevärt större ekonomiska resurser att satsa på annonsering. Det finns dock ett par saker som kan ändra förutsättningar inför valet. En sak är väljarnas vana att splittra rösterna. Allt talar för att demokraterna ska få stor majoritet såväl i senaten som i representanthuset. Detta kan leda till att man delar på rösterna och röstar på den republikanske presidentkandidaten. En annan faktor som det talas om är att opinionssiffrorna överskattar Obamas valresultat. Forskning visar att fler säger sig tänka rösta på en svart kandidat när man telefonintervjuas en som verkligen gör det på valdagen. Slutligen så kan det ju hända att Usama Bin Ladin lämnar sitt stöd till Barack Obama via direktsänd TV från bergen i Pakistan.
SvD Aftonbladet DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

M Luther sa om girighet och ocker. En viktig faktor är judarna. Luther skrev bok om och angrep bla på rent biologiska grunder. Inte tolta tex utifrån kristen bakgrund som onda och efter.
Olfjärt (Olmert) säger en sak om palestinierna och deras rätt till stat och sen vill bomba iran i smug (men inte fick med sig Bush). Och sen det judiska finanskapitalet som nu ska lura Kina å pumpa in pengar i väst och USA. Luthersk evangelisk tro i grundlagen = antisemitism måste vara tillåten när man analyserar komplexa problem.

Göran Pettersson sa...

Du ligger väldigt nära gränsen för att jag ska ta bort inlägget.

Anonym sa...

Nog är vi väl tacksamma om Barack Obama vinner? Eller hur, Göran?