söndag 12 oktober 2008

Lågt förtroende för socialdemokraternas förmåga

Förra veckan hade jag ett långt telefonsamtal med en medborgare som troligen befann sig rätt nära finansmarknaden. Han var synnerligen kritisk mot riksbanken och han använde flitigt begreppet att ”folket” saknar förtroende för riksbanken. När jag pressade honom vad han menade med ”folket” så hänvisade han till ett stort antal bekanta på finansmarknaden. Vi hade som sagt ett långt samtal och jag redovisade rätt grundligt min inställning samt mitt stora förtroende för Stefan Ingves som ”bankkrisstädare”. Idag redovisar DN en opinionsundersökning som visar att riksbanken även åtnjuter stort förtroende hos ”folket”. Jag anser att det är välgrundat. Undersökningen visar också att regeringen i allmänhet och moderaterna i synnerhet är mer betrodda att hantera finanskrisen än socialdemokraterna och deras allierade/samarbetspartier/interna fiender (välj det alternativ som är giltigt för tillfället).
Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skriver för övrigt på dagens DN Debatt om sin enighet. Jag undrar om den artikeln redan var insänd innan Mona Sahlins senaste omsvängning.

Ikväll är det partiledardebatt i SvT. Det blir då tillfälle för allmänheten att lite närmare syna regeringsalternativen i sömmarna. Hur tänker Mona Sahlin försvara att socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatten som medför att kapital försvinner ifrån Sverige. Har man med det förslaget i sin budgetmotion bara för att vinna röster eller är det så att man medvetet vill skada Sverige under den pågående finanskrisen? För inte är det väl så att den skolade nationalekonomen Thomas Östros ärligt tror att förslaget är bra för Sveriges ekonomi?

DN DN Aftonbladet Sydsvenskan


__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Det hade varit förvånande om folkets förtroende för Moderaterna i ekonomisk kristid varit lågt. Dock blir det intressant att se huruvida ert "superpaket" klarar förväntningarna eller ej. Men med sin skickliga retorik klarar m det mesta!