fredag 31 oktober 2008

”Sahlinbubblan punkterad”

Idag redovisar Synovate sin opinionsundersökning för oktober. Undersökningen avviker kraftigt från Synovates septembermätning men ansluter rätt väl till tidigare mätningar från andra institut. Avståndet mellan blocken har minskat kraftigt från 19,1 procentenheter till 11,9. Det innebär att vi behöver vinna över ytterligare 6 % för att få majoritet.

Den viktigaste trenden i undersökningen sker dock inom vänsterblocket. Den socialdemokratiska ”Sahlinbubblan” verkar att likt finanspubbland ha blivit punkterad. Med sina försök till alliansbygge har Mona Sahlin förbrukat mycket av det förtroende som fanns för henne som tänkbar regeringschef. Vänsterväljarna går istället till miljöpartiet och vänsterpartiet. Jag håller inte för otroligt att detta blir en bestående trend och att socialdemokraterna nu har att förbereda sig på en lång period av opinionssiffror under 40 %. Ju mer Mona Sahlin synas desto lägre verkar socialdemokraternas väljarstöd bli. Mona Sahlins klarläggande om sin önskan att bilda en koalitionsregering tillsammans med miljöpartiet kan säkert också bidra till att många LO-medlemmar inom industrin överger socialdemokraterna för moderaterna.

Trots att dagens opinionssiffror är positiva och vi moderater nu nått tillbaka till vårt valresultat så återstår dock mycket att göra. Vänsterblocket har som sagt fortfarande ett försprång med 11,9 procentenheter. Den globala ekonomiska krisen kommer nu att testa regeringsalternativens förmåga att segla i motvind.
DN Aftonbladet Aftonbladet SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Spritharen sa...

Hägglund bubblan då?

Göran Pettersson sa...

KD:s dåliga opinionssiffror kan mycket väl bero på att en del av deras kärnväljare vill sätta press på partiledaren att inte vika ned sig i äktenskapsfrågan. När den frågan är avgjord, oavsett utgång, tror jag att de återvänder från sofflocket.

Anonym sa...

Vad är Synovate ?? Det kanske är någon moderat som ringt runt till alliansens politiker. Isåfall är det väl självklart att S rasar i opinionsiffrorna. Bättre opinions undersökningar pekar åt annat håll.

Klappa Er för bröstet nu men Ni är med all säkerhet på väg ut. Er bedrövliga hantering av FRA frågan är inte bortglömd om du tror det.

Göran Pettersson sa...

Synovate är ett av Sveriges ledande opinionsinstitut. Det hette tidigare TEMO. Synovates undersökningar tillhör mellankategorin när det gäller antalet tillfrågade. Undersökningen som görs av SCB två gånger om året är den största.

Anonym sa...

Ja, om hon blir statsminister då får sverige många dåliga beslut
hon är inte ens kvinna - en hybridform

Anonym sa...

Jag tror helt enkelt att det blev tydligt för Svenska folket att Sahlin inte representerar ett modernt Sverige.

Anonym sa...

Markus:

Som om Alliansen skulle representera ett modernt Sverige??

Alla övervakningslagar kväver ju all teknikutveckling!