måndag 20 oktober 2008

Sånt händer bara på film?

Amerikanerna gillar historier där hjälten har ett hopplöst läge men reser sig i sista minuten och slutligen segrar. För John McCain krävs något i liknande den amerikanska standardhistorien för att han ska vinna presidentvalet om två veckor. Barack Obama har ett stabilt övertag i opinionen och han leder i alla de stater som utpekats som avgörande för valet. Kampanjkassorna är ytterligare en faktor som talar emot John McCain. McCain har begränsade resurser då han valt att följa sin egen lagstiftning och accepterat statliga medel. Barack Obama däremot kan ta emot obegränsat med privata bidrag och han har visat sig var enormt skicklig på att samla in kampanjpengar. Detta medför att han kan annonsera massivt i alla nyckeldelstater. Som om detta inte var nog så meddelade igår den mycket välrespekterade förre försvarsstabschefen och utrikesministern Colin Powell att han stöder Barack Obama. De flesta vadslagningsfirmorna ger nu höga odds för att John McCain ska vinna valet. Det finns dock några historiska exempel där en kandidat tagit upp ett liknande underläge sent i kampanjen. 1980 lyckades Ronald Reagan att sprinta om Jimmy Carter på upploppet och vinna en övertygande seger. Ännu mera klassiskt är Harry Trumans överraskande vinst 1948. Den gången var alla så övertygade om att han skulle förlora att flera tidningar redan tryckt nyheten om hans förlust innan alla röster var räknade.

Det allra mesta talar som sagt för att USA:s näste president heter Barack Obama. Om John McCain ska vinna så krävs att de amerikanska väljarna i sista stund känner sig tveksamma till att ge det demokratiska partiet både presidentposten och dominans både i representanthuset och i senaten. Trion Obama, Pelosi och Reed är troligen mer vänster än de flesta amerikanska väljare är bekväma med.

I gårdagens ”This week” analyserade panelen vilka utmaningar som ligger framför den tillträdande presidenten. Programmet rekommenderas starkt. Du kan starta det genom att följa denna länk.
SvD Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: