lördag 8 november 2008

Svensk säkerhetspolitiks Sven Dufva

Igår presenterade försvarsminister Sten Tolgfors planeringsanvisningarna inför den kommande försvarspropositionen. Det hela genomfördes i form att ett presseminarium. Evenemanget finns tillgängligt som video via regeringskansliets hemsida. I dagens SvD har Mikael Holmström föredömligt sammanfattat seminariet och försökt att bedöma vilka kvantiteter det kan komma att handla om. De förändringar i personalförsörjningen som nu genomförs är enligt min uppfattning mycket bra och de skulle ha gjorts för länge sedan. Vid försvarsbeslutet 2004 begicks ett stort misstag då man istället för att reformera i grunden införde ett treterminssystem som redan vid införandet var passé.

Jag har i tidigare inlägg påstått att det är lite tunnsått med starka, kunniga och kompetenta försvarspolitiker. Tydligast åskådliggörs väl det då man studerar försvarsutskottsordföranden Anders Karlssons kommentar till regeringens planeringsanvisningar. Med hjälp av sin ryggradsreflex avvisar han de föreslagna förändringarna med motiveringen att förslaget är dåligt för det skulle kunna leda till ett yrkesförsvar och att vi kommer närmare ett medlemskap i Nato. Är det måhända så att Anders Karlsson är den socialdemokratiska försvars- och säkerhetspolitikens Sven Dufva.

Svensk försvars- och säkerhetspolitik verkar drivas av ett mycket besynnerligt mål. Istället för att inriktas mot att åstadkomma största möjliga säkerhet och frihet för vårt land så verkar många ledande aktörer använda den för inrikespolitiska syften. Vem inom socialdemokraterna är stor nog att likt Ingvar Carlsson med EEC/EG/EU frigöra partiet från en mental låsning? Jag betvivlar att det är Anders Karlsson.
SvD Sydsvenskan
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

5 kommentarer:

TRIDENT sa...

Det är de facto ett yrkesförsvar modell USA eller Storbrittanien som står för dörren - den som säger annat ljuger!

Dock så har jag inte hört många politiker som vågat stå för detta - och jag är inte alldeles övertygad om att detta är vad det svenska folket verkligen vill ha - för steg två i processen ÄR ett medlemskap i NATO - ingen ska inbilla mig att landet går att försvara med den ynkliga styrka som blir kvar när inkompetenta politiker lekt klart.

Göran Pettersson sa...

Sanningen är väl dessutom den att dagens svenska försvar inte heller kan lösa Sveriges säkerhetsbehov utan hjälp från västvärldens demokratier.

TRIDENT sa...

Ja - man kan argumentera på flera olika sätt. Först våldför sig riksdag och regering på Försvarsmakten och idkar nbågon form av blåögd lekstuga där man deklarerar att den eviga världsfreden infunnit sig för att ursäkta att rikets säkerhet används som budgetregulator.

Det mest skamliga i hanteringen är att moderaterna beter sig precis likadant som socialdemokraterna gjort i årtionden - Försvarsmakten är en budgetregulator och det mest släta och okunniga figur man kan hitta gör man till försvarsminister. Nu sprack ju planerna kraftfullt när de "fredsälksande" ryssarna - vars militära hot egentligen inte exsisterar - hade mage att med vapenmakt ge sig på Georgien.

Expeditionär förmåga är ett modeord - men vet verkligen våra politiker vad det innebär. Vill svenska folket att Försvarsmakten ska leka bradkårsstyrka i oroshärdar på andra sidan jordklotet och svenska soldater riskera att komma hem i kistor bara för att våra "fina" politiker ska kunna stråla sig i glansen i Bryssel och frottera sig med den "fina" länderna.

Jag har mer än 20 års anställning i försvarsmakten men jag har aldrig sett en sådan uppgivenhet och misstro mot både försvasmaktsledning och framför allt försbvarspolitiker.

Det kanske är dags att Finansminister hästsvans och resten av de politiska klåparna gör en "Praomånad" med ett MOT-team i Afghanistan och får smaka på hur det känns att åka Toyota när kulorna viner!

Göran Pettersson sa...

Jag anser, precis som Staffan Dopping, att Sveriges ledande politiker alldeles för dåligt har informerat om reformeringen av försvaret som genomförts under de senaste tio åren. Radioprogrammet med Staffan Dopping kan du höra om du följer länken http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-10-03.mp3

Inte din ledamot sa...

"..att åstadkomma största möjliga säkerhet och frihet för vårt land.."

Så vackert att jag nästan blir tårögd. Ve och fasa om vi skulle bli ockuperade av en totalitär stat som tyckte det var ok att logga all vår trafikdata och läsa våra mejl.