måndag 31 mars 2008

Absolut bra betalt!

Efter en lång och mödosam resa så har regeringen genomfört en riktigt bra affär. Det statliga bolaget Vin & Sprit säljs till Pernod Ricard och köpeskillingen är imponerande xx miljarder. Det kommer att bli mycket intressant att ta del av socialdemokraternas argument för att staten skulle ha fortsatt som ägare till denna internationella vodkatillverkare. Vin & Sprit har varit ett mycket framgångsrikt företag och deras överlägset största produkt har varit vodkan Absolut. Bolaget har genom sin helt igenom kommersiella verksamhet gjort en vinst på runt 2 miljarder om året. Försäljningspriset cirka 55 miljarder innebär att Pernod Ricard betalar nästan hela 25 gånger årsvinsten vilket tyder på att man tror sig kunna utveckla verksamheten ytterligare.

Statsrådet Mats Odell har fått utstå mycket kritik under processen med att sälja vissa statliga bolag. Men dagens affär förtjänar beröm. En välordnad försäljningsprocess har resulterat i en industriellt bra affär där staten dessutom har fått mycket bra betalt.

Sydsvenskan SvD DN Ekonominyheterna Aftonbladet Kristanstadsbladet
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

5 kommentarer:

Anonym sa...

..och vad ska ni göra när pengarna tar slut?

Morfar Lasse sa...

“Sådan är kapitalismen….”

En kortsiktig försäljning är bättre, än en långsiktig försörjning. Det blir min tolkning av den primära informationen av den här affären. -Jag skulle behöva läsa hela dokumentet, för att förstå den till 100 %.

Jag vill att vi ställer oss frågan om alla “second hand effekter”.
- Den primära gäller det svenska åkerbruket. Hur länge är de skånska böndernas produktion garanterad?
- Den andra gäller det “svenska namnet” på världsmarknaden. När blir “Absolut” ett “rent franskt varumärke”?
- Osv, osv, osv……

Men det kanske var det bönder, “marknads- och bankfolket” ville vid utförsäljningen av “statens tryggheter” i form av eget företagande?

Göran Pettersson sa...

Anonym

Pengarna ska inte gå till konsumtion. Istället amorteras statens utländska lån av. Du kanske tycker att det är bättre att staten har en större utlandsskuld och istället äger en spritfabrik.

Göran Pettersson sa...

till "morfar Lasse"
Mycket tyder på att effekterna avseende arbetstillfällena i Sverige snarare blir bättre med Pernod Richard som ägare. Spritfabriken i Sundsvall var planerad att läggas ned, nu finns det tecken på att den blir kvar. Facket vid Vin & Sprit har uttalat sig mycket positivt om den nye ägaren. Dessutom finns det nu ytterligare expansionsmöjligheter vilket kan leda till ännu bättre möjligheter för de skånska bönderna.
Du verkar tycka att det är viktigt att staten äger en sprittillverkare. Vilka andra företag tycker du staten ska äga? Vore det bästa enligt din uppfattning att hela näringslivet var ägt av staten?

Anonym sa...

Skål!