lördag 1 mars 2008

Marginella ändringar i opinionen

Ett av de mindre opinionsinstituten Novus Opinion redovisade idag en undersökning av väljaropinionen. Undersökningen visar på små förändringar sedan januarimätningen. Visst har avståndet mellan oppositionen och Alliansen krympt från 18,5 till 16,7 procentenheter men den förändringen torde ligga inom den statistiska felmarginalen. Både DN och SvD har nappat på TT:s rubriksättning som ganska dåligt motsvaras av det faktiska resultatet av opinionsundersökningen.

Men mycket tyder på att vi även i Sverige börjar få en avsevärt mindre partitrogen väljarkår. Detta i sin tur leder till att opinionen kan svänga mer och snabbare än tidigare. Det kan vara intressant att jämföra med opinionssvängningarna i det amerikanska primärvalen. Så sent som i slutet av januari ledde Hillary Clinton med runt 20 procentenheter över Barack Obama. I de senaste undersökningarna så väger det helt jämnt emellan de två. Så det finns ingen anledning för Alliansen att ge tappt. Oppositionen har ett försprång på runt 15 procentenheter men det är två och ett halvt år kvar till valet.

SvD DN TV4

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det som totalt sänker alliansen här är den skränigt homofoba religiösa självupptagna röven KD.

Sen när blev det ett livshotande världsproblem att vuxna människor själva väljer vilka dom vill gifta sig med- oavsett kön och sen de högljudda och aggresiva brunskjortorna i bibelhögern KD inte är tillfrågade och tillåts fortsätta bestämma i andras liv här?
Har dom där över huvud taget att göra? Så tarvligt.

Göran Pettersson sa...

Jag låter din kommentar vara kvar även om den innehåller diverse grova och onyanserade påhopp.

Frågan om vem som försöker bestämma över vem har nog att göra med vilket perspektiv man talar utifrån. Problemet vi har är att religion och världslig makt under många år varit samlad. Därigenom har lagstiftningen byggts utifrån religionen. När stat och kyrka nu skilts åt vill den världsliga makten (riksdagen) odefiniera de regligösa begreppet äktenskap. Personligen anser jag att detta är fel. Det religiösa begreppet bör regleras av kyrkan däremot bör riksdagen besluta om en samlevnadsbalk som är lika för alla, för dagen, lagliga samlevnadsformer.