söndag 16 mars 2008

Vänder junilistans väljare hem 2009?

Junilistans ledare Nils Lundgren meddelar att han avgår som partiledare. Han kommer inte heller att nästa år ställa upp för omval till europaparlamentet. Därmed tror jag att junilistans förutsättningar förändrats radikalt. Det började när den tidigare riksbankschefen Lars Wohlin hoppade av junilistan och gick över till kristdemokraterna. När nu inte heller Nils Lundgren kandiderar så tror jag att många borgerliga väljare vid nästa års EU-val kommer att vända åter till sina vanliga partier.

SvD DN

6 kommentarer:

Anonym sa...

De röstade på Junilistan för att de är EU-kritiska. Varför ska de i detta val återvända till allianspartierna, som inte representerar deras åsikter? De har numera 2 partier att välja på i EU-valet. Vänstern och Sverigedemokraterna. Gissa vart jag tror flera procentenheter av dessa kommer att vända sig..

MVH Sven-Olof
Ps. Det är inte vänstern.

Göran Pettersson sa...

De borgerliga EU-kritiska väljarna som röstade på junilistan gjorde det nog till hög grad pga berodde på Lars Wohlin och Nils Lundgren. När dessa herrar inte längre är med så tror jag att dessa väljare återvänder. Om inte så tror jag att deras andraval är sofflocket. Jag har svårt att se att de som valde junilistan med Wohlin och Lundgren skulle välja att rösta på sd.

Anonym sa...

Din tes måste bygga på att denna grupp väljare ser Nils Lundgren som en borgerlig politiker. Jag har för egen del alltid uppfattat honom som en klassisk gråsosse.

EU-valet riskerar i vanlig ordning att bli ett rent protestval och då tror jag inte nödvändigtvis att Alliansen tillgodogör sig Junilistans väljare.

Göran Pettersson sa...

Nils Lundgren och Lars Wohlin tillsammans gjorde nog alternativet möjligt för borgerliga väljare. Utan dessa herrar i ledningen så torde junilistan bli ett protestparti som alla andra.

Patrik sa...

"så torde junilistan bli ett protestparti"

Man kan väl inte bli något som man redan är?

Junilistans väljare är till största delen icke-socialistiska EU-kritiker. Eftersom de sannolikt inte kommer nöja sig med att rösta på spillror, om dessa spillror nu alls ställer upp i kommande EU-val, så återstår bara ett alternativ som är icke-socialistiskt och EU-kritiskt.

Genombrottschansen för Sverigedemokraterna är alldeles uppenbar.

Anonym sa...

När seglarmaffian lämnat Junilistan, vem skall vi f d seglare då rösta på?
Förresten -- vad är Junilistan för nå't?
Scanmar