söndag 16 mars 2008

Vad säger Carolas kritiker nu?

Kan schlager verkligen vara politik? Om man läser Nanna Gillbergs debattartikel i Aftonbladet kan man få det intrycket. Dessutom är det ett stort antal politiska bloggare som har kommenterat melodifestivalen. Det ska bli roligt att läsa min opponent Kristian Krassmans kommentar till Nanna Gillbergs artikel. Han bidrog aktivt till hetsen mot Carola, tycker han att det var ett utslag av Jantelagen?

För egen del tycker jag fortfarande att "Det börjar verka kärlek banne mig!" är den bästa vinnaren hittills :-)

10 kommentarer:

Anonym sa...

mm jag blir så trött på folk som ska hata.

de enda jag tycker det överhuvudtaget är ok att hata är sådana som utöver våld på andra eller politiker som försöker bestämma över andras liv.

Anonym sa...

Om Carola skulle börja inse att inte världen kretsar runt henne och att det faktiskt finns andra som tävlar och kan vinna så kanske hon inte skulle vara så hatad. Dessutom så bidrar medias bevakning mycket till hatet. Folk orkar inte sitta o lyssna på en Carola som gnäller över att hon blivit bränd på bål när hennes låt inte vinner osv. Ta och skriv om de som inte är kända ist o ge dom lite uppmärksamhet. Jag gillade Carola en gång i tiden men inte längre..

Anonym sa...

Jag tror att anledningen till att folk har tröttnat på Carola är hennes religiösa utspel samt hennes bristande självdistans. Hennes bidrag i år var inte tillräckligt bra, därav utröstningen. Men hon verkar tycka att hela den sekulariserade svenska befolkningen är emot henne.

Krassman sa...

Ja du Göran, det här är vad jag önskar säga på ämnet. Jag tror att ju mer vi hänvisar till ett skamligt kulturarv och diskuterar jantelagen så gör vi den till en självuppfyllande profetia.

Jag tror personligen att ett helgons uppgång och fall mer avgöras av den enskillda individen och dess gärningar. Jag tror inte att Henke Larsson eller Zlatan komer att bemötas med samma kritik och uttryck. Inte heller Sanna Nielsen, Charlotte Perrelli eller Andreas Johnson för den delen.

Jag tror att vi älskar kändisar och människor som lyckas och visst försöker vi hitta fler idoler att kunna se upp till och exportera till övriga världen. Vi vill visa att vårt land är bra och att alla kan lyckas, då kan det finnas risker med att vara allt för säker på sin sak (något som både jag och Göran Petersson lider av).

Om nu Charlotte Perrelli inte hade vunnit igår så hade hon inte regerat på samma sätt som Carola gjorde, detta vet Svenska folket och genom det så var det rätt låt som förlorade i mångas ögon. Om detta bara skulle ske i Sverige och att det är denna Jentelag ser jag inte som någon förklaring. Tror helt enkelt inte att det är ett nationellt kulturarv utan ett mänskligt fenomen.

Anonym sa...

Har du inga viktigare saker att engagera dig i?

Anonym sa...

Den som uppfann den IDIOTISKA JANTE-FJANTELAGEN BORDE HA STOPPAT UPP DEN I SITT FETA JÄVLA RÖVHÅL!!

Killen borde ha låsts in på en sluten psykiatrisk avdelning!

Anonym sa...

Komiskt att man i ett civiliserat samhälle fortfarande tar sig rätten att tro att man känner en människa (och därmed kan med att döma den) bara för att man läst om personen i tidningen. Jamena, hur många av alla er som har så mycket åsikter om Carola, känner henne tillräkligt för att kunna påstå att hon saknar självdistans?
Jag kan inte påstå att jag känner Carola jätte bra, men vågar ändå påstå att jag känner henne bättre ände flesta andra då jag haft personlig kontakt med henne genom diverse olika konserter vi bokat henne till. Min bestämda åsikt är att det finns få personer som har så mycket självdistans som hon. Tack och adjö!

Anonym sa...

Förvisso kan jag tycka att en politiker borde kanske fundera ut sätt att hindra mediadrevet... Kanske strängare lagstiftning kring ansvar och kränkning inom ramen av tryckfrihetslagen.

Carola är vårt lands mest begåvade artist. Hennes låt var dessutom jättebra!
Jag tror att jantelagen och i synnerhet aspekten som artikeln diskuterade om att "lika mycket värd misstolkats till lika dan" är en ypperlig analys av fenomenet.
Dessutom sticker hennes tro i ögonen på folk.
Jantelagen tillsammans med det faktum att media, som är nutidens skald, berättar sagor -som många förväxlar med verklighet- där sagornas arketyper personifieras. (Kvinnliga arketyper, Horan, Madonnan, Häxan osv).
Carola är vår "madonna" och med arketypens alla förväntningar på sig. När hon lever upp till rollen, stenar vi henne för det, och när hon inte lever upp till rollen hatar vi henne för det.
Jag har träffat Carola kanske ett hundratal gånger och jag kan också intyga att hon har självdistans, humor, ödmjukhet och äkthet.
/Yasmin

mickesskivor sa...

Att påstå att hela svenska folket älskar att hata Carola på grund av att hon är för bra och samtidigt titulera sig forskare är väl snudd på åtalbart!
Alltså, finns det mer än en promille i det här landet som påstår sig hata Carola? För dom allra flesta människor i Sverige så är hon inget annat än en sångerska som år inte gick till final i den årliga schlagertävlingen.Punkt slut, inget mera.
Att sen media piskar upp något som inte finns till något som påstås finnas kan man väl inte basera en tes på!
Sen så har faktiskt Carola varit den överlägset största artisten i Sverige de senaste 25 åren trots att hon hela tiden varit kontroversiell, så den här "forskarens" tes motsäger sig själv direkt.
Hur kan sånt här totalt meningslöst trams som bara sprider villfarelser få sån stor publicitet?

Anonym sa...

Det som just nu kretsar omkring Carola handlar inte om Jantelagen utan det handlar om avsaknaden av hennes respekt för sin omgivning, ödmjukhet mot sina medmänniskor och att koppla bort sitt eget ego.
Man är som man är som människa "Och så som jag vill att andra skall vara mot mig så skall jag vara mot dom".